Отидете към основна версия

1 618 8

Събраха 23% повече от акциз за цигари

  • цигари-
  • бизнес-
  • акциз

При горивата мерките срещу сивата икономика също дават резултат и има ръст на приходите от акцизи с 6,15% до 931 млн. лв.

Приходите в държавната хазна от акциз върху цигарите за първите пет месеца на годината са 1,138 млрд. лв., което е рекорден ръст с 23,3% спрямо същия период на миналата година, сочат окончателните данни на Министерството на финансите. Тъй като от началото на годината няма промяна на акциза на цигарите, това бързо увеличение на приходите доказва, че сивият сектор излиза на светло. Само преди броени дни бяха обявени данни от проучването на база намерени празни кутии от цигари на "Инициатива срещу незаконната търговия", инициирана от петте тютюневи компании у нас. Проучването показа, че контрабандата на цигари у нас е паднала до рекордно ниските 3,8% през първото тримесечие на 2019 г. Миналия четвъртък пък беше разбита още една нелегална фабрика за цигари.

При горивата мерките срещу сивата икономика също дават резултат и има ръст на приходите от акцизи с 6,15% до 931 млн. лв. За първите пет месеца на годината приходите от акциз за алкохола също нарастват - с 1,6% до близо 115 млн. лв. В резултат общите приходи от акцизи се увеличават с над 14%.

Излизането на сивата икономика на светло се потвърждава и от приходите от ДДС. До края на май в държавната хазна от ДДС са събрани 4,64 млрд. лв., което е с над 10% повече от същия период на миналата година. Увеличението на приходите от ДДС значително изпреварва ръста на икономиката, който се движи около 3,5% и явно се дължи на изсветляване на бизнеса.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини