Last news in Fakti

8 Юли, 2019 22:00 1 613 8

Събраха 23% повече от акциз за цигари

  • цигари-
  • бизнес-
  • акциз

При горивата мерките срещу сивата икономика също дават резултат и има ръст на приходите от акцизи с 6,15% до 931 млн. лв.

Събраха 23% повече от акциз за цигари - 1

Приходите в държавната хазна от акциз върху цигарите за първите пет месеца на годината са 1,138 млрд. лв., което е рекорден ръст с 23,3% спрямо същия период на миналата година, сочат окончателните данни на Министерството на финансите. Тъй като от началото на годината няма промяна на акциза на цигарите, това бързо увеличение на приходите доказва, че сивият сектор излиза на светло. Само преди броени дни бяха обявени данни от проучването на база намерени празни кутии от цигари на "Инициатива срещу незаконната търговия", инициирана от петте тютюневи компании у нас. Проучването показа, че контрабандата на цигари у нас е паднала до рекордно ниските 3,8% през първото тримесечие на 2019 г. Миналия четвъртък пък беше разбита още една нелегална фабрика за цигари.

При горивата мерките срещу сивата икономика също дават резултат и има ръст на приходите от акцизи с 6,15% до 931 млн. лв. За първите пет месеца на годината приходите от акциз за алкохола също нарастват - с 1,6% до близо 115 млн. лв. В резултат общите приходи от акцизи се увеличават с над 14%.

Излизането на сивата икономика на светло се потвърждава и от приходите от ДДС. До края на май в държавната хазна от ДДС са събрани 4,64 млрд. лв., което е с над 10% повече от същия период на миналата година. Увеличението на приходите от ДДС значително изпреварва ръста на икономиката, който се движи около 3,5% и явно се дължи на изсветляване на бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    9 0 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ!!!
  • 2 Варна

    5 6 Отговор
    Засичането на данните на всеки три месеца е само ориентира, но не и гаранция нито симптом, че темповете ще бъдат същите до края на годината. Изменения в динамиката винаги има и никога не са еднакви в следващите периоди. Истината ще дойде в края на година и ще се установи има ли някакви изменения. Реалната им стойност ще е ясна около февруари - март на следващата година. Тези отчети по никое време в период на отчитане различен от обичайните 1,3,6,9 месеца говори за умишлено действие на властта целящо успиването на гражданите. - Това разбира се издава и паника от тяхна страна.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай Шиле

    6 2 Отговор
    През 2019 г.в кофите за боклук в циганската махала са намерени три прочетени учебника по квантова физика.През 2018 нито един.Грамотните цигани са нараснали три пъти.
  • 5 Ernesto Guevara

    0 2 Отговор
    ДДС-данъкът за бедните.
  • 6 Жалко...

    1 0 Отговор
    В нормалните държави се хвалят, че населението им води все по-здравословен, дълъг и добър живот. А наш'та, с обратното! Но важното е колко повече пари извлича за сметка на стопяващото се и болно население...
  • 7 НАП събира прашец

    0 1 Отговор
    Не се притеснявате ,Доган и Борисов са си ги заплюли за джобни,
    там са на сигурно място...
  • 8 НАП събира прашец

    0 0 Отговор
    До Коледа са на разположение на Доган и Борисов...