Отидете към основна версия

1 935 26

Василев: Руските пазари са прекалено рискове за нас

  • руски пазари-
  • бизнес-
  • износ

Той каза още, че България продължава да внася два пъти по-скъп газ, отколкото е на западноевропейските пазари като резултат от политическата намеса в търговските отношения

Снимка: EPA

Руските пазари са прекалено тежки и рискови за българския бизнес. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Илиян Василев, енергиен експерт и бивш посланик на България в Москва по повод сесията на Междуправителствената българо-руска комисия.

„Постоянно или в Кремъл са доволни от България, или не са доволни. Постоянно има сигнали – вносът ту се затяга, ту се отпуска. Голяма част от българския износ за Русия вече е под контрола на руски компании, което поставя нещата на съвършено различна плоскост. Между другото част от този контрол на руски компании стана със съдействието на Русия, така че тя като затрудни износа и достъпа до руски клиенти на българските износители, единственият начин те да реализират този износ беше да го дадат на вратата на завода или дори да вкарат руски инвеститори в заводите в България“, обясни Илиян Василев.

Той каза още, че България продължава да внася два пъти по-скъп газ, отколкото е на западноевропейските пазари като резултат от политическата намеса в търговските отношения. Руските проекти ще се случат в рамките на тяхната икономическа целесъобразност и в рамките на новите решения на ЕС, добави енергийният експерт. По думите му България вече не е в сериозна енергийна зависимост от Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини