Last news in Fakti

17 Септември, 2019 12:10 1 927 26

Василев: Руските пазари са прекалено рискове за нас

  • руски пазари-
  • бизнес-
  • износ

Той каза още, че България продължава да внася два пъти по-скъп газ, отколкото е на западноевропейските пазари като резултат от политическата намеса в търговските отношения

Василев: Руските пазари са прекалено рискове за нас - 1
Снимка: EPA

Руските пазари са прекалено тежки и рискови за българския бизнес. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Илиян Василев, енергиен експерт и бивш посланик на България в Москва по повод сесията на Междуправителствената българо-руска комисия.

„Постоянно или в Кремъл са доволни от България, или не са доволни. Постоянно има сигнали – вносът ту се затяга, ту се отпуска. Голяма част от българския износ за Русия вече е под контрола на руски компании, което поставя нещата на съвършено различна плоскост. Между другото част от този контрол на руски компании стана със съдействието на Русия, така че тя като затрудни износа и достъпа до руски клиенти на българските износители, единственият начин те да реализират този износ беше да го дадат на вратата на завода или дори да вкарат руски инвеститори в заводите в България“, обясни Илиян Василев.

Той каза още, че България продължава да внася два пъти по-скъп газ, отколкото е на западноевропейските пазари като резултат от политическата намеса в търговските отношения. Руските проекти ще се случат в рамките на тяхната икономическа целесъобразност и в рамките на новите решения на ЕС, добави енергийният експерт. По думите му България вече не е в сериозна енергийна зависимост от Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 2 Отговор
    "Не яж малини с мечката..." Б. Н. Поговорка
  • 2 А сега

    12 15 Отговор
    Русофилистиците какво ще кажат?

    Коментиран от #5

  • 3 Красноярск

    14 17 Отговор
    А русоробите продължават да твърдят колко е необятен Руския пазар. 140 милиона хора с бедния стандарт на живот в Русия срещу 650 милиона богати Европейци. Ясно ли ви е сега кой е по-добрият пазар? Разстоянието от София до Лондон е 2000 километра, а до края на Русия е около 8000 километра. Още ли ви се струва, че руският пазар е по-добър от европейския? Ами май е време да заминете за Русия завинаги.

    Коментиран от #4, #9, #11, #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сорос е гей

    3 2 Отговор
    0884504092
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Живея в Москва

    17 10 Отговор
    Руснаците искат най доброто на пазара и купуват от Япония, САЩ, Германия, така, че въобще не ги интересува България. Ние какво можем да предложим? Дори и домати не можем вече.

    Коментиран от #14, #16, #22

  • 9 гост

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "Красноярск":

    Всъщност от София до "края на Русия е над 12 000 км , ама по въздух , щото други пътища няма , особено зимата , която там е 9 месеца или 3/4 от годината !!
  • 10 Факт

    13 6 Отговор
    Поредните глупости на платеното плямпало.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Краводер

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "Красноярск":

    Какво ще изнасяш за ЕС! Мисля, че тиквите ще вървят най-много!

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    7 10 Отговор

    До коментар #12 от "Краводер":

    През първите четири месеца на годината износът на стоки от България за страни от Европейския съюз нараства със 7.3% в сравнение със същия период на предходната година и е за 12.7 млрд. лв. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.3% от износа за държавите - членки на ЕС, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).
    И това е за ЧЕТИРИ МЕСЕЦА !!! Тоест за година 38,1 МИЛИАРДА !!!! Кога ще изнесеш за азиатската кочина и една стотна от това , путиноиде ??? И постоянно се увеличава !!!!

    Коментиран от #26

  • 14 гост

    7 8 Отговор

    До коментар #8 от "Живея в Москва":

    Руснаците искат каквото им дадат без пари , щото вече нямат никакви !!! Според публикувана с двегодишно закъснение статистика на федералната служба Росстат делът на малоимотните с доходи под жизнения минимум в руските градове е нараснал от 40.4 процента през 2013 на 46.9 процента през 2016 г., а в селата е намалял от 59.6 на 53.1 процента.


    Макар и неоперативни, тези данни "хвърлят светлина върху някои основни тенденции в икономиката на Русия", пише вестникът. Както сочи публикуваният вчера от Росстат годишник за 2018 г., при рязко намалелите си доходи през 2014-2017 г. руските "домакинства са се отказвали от телевизори, компютри, мобилни телефони и квадратни метри (жилищна площ) заради хладилници и микровълнови печки". Заместването на вноса с родно производство в Русия приключи, преди да е започнало. Жителите на федерацията са принудени да купуват стоки, произведени в чужбина, при все че сриването на рублата значително оскъпи вноса, констатира руското издание на "Форбс".


    Властите на Русия заявяват мащабни намерения за заместване на вноса от 2014 г., след като Западът и Москва наложиха взаимни санкции. Динамиката на вноса в Русия вече няколко години се променяше според реалния курс на рублата. Миналата година обаче тази закономерност внезапно бе нарушена, отбелязват експерти, цитирани в материала. Изданието се позовава на анализ, разработен от Руската академия за народно стопанство и държавна служба съвместно с Института за икономическа политика
  • 15 гост

    5 6 Отговор
    Изданието се позовава на анализ, разработен от Руската академия за народно стопанство и държавна служба съвместно с Института за икономическа политика "Егор Гайдар".
    През десетте месеца на 2018 г. курсът на рублата спрямо долара се понижи с близо 14 на сто, но без да последва симетрично свиване на вноса. "Нуждата от внос се оказа толкова силна, че принуждава фирмите и гражданите да купуват чуждестранни стоки независимо от поскъпването" . Сега обаче възможностите на старата технологическа инфраструктура са практически изчерпани, привършили са и запасите от електроника, купена преди сриването на руската валута. Това налага на хората в Русия да купуват стоки от внос.


    Време е да се признае, че руската икономика има нужда от внос, независимо че Москва е обявила курс към заместване на вноса, единодушно заключават експерти на списанието, цитирано от Би Би Си.


    По думите на Александър Кнобел терминът "заместване на вноса" дори е изчезнал от дневния ред и в Русия вече се говори за друго - за увеличаване на износа. "Ако погледнем обема на вноса спрямо БВП, този показател не се променя много с годините - това също е косвен знак, че фактически няма никакво заместване на вноса", добавя Денис Поривай.

    Коментиран от #18

  • 16 гост

    8 8 Отговор

    До коментар #8 от "Живея в Москва":

    Също така да те светна , че явно си от облъчените , ЦЕЛИЯ внос на година на любимата ти кочина е ПОД 240 милиарда долара !!!! Това е по-малко от търговията в ЕС на ДЕН !!!! Проумейте най-после , че любимите ви ушанки са ПРОШЛЯЦИ !!
  • 17 Пияна рашка

    6 9 Отговор
    Русофил =БЪЛГАРОФОБ
  • 18 Кой68

    10 6 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Понеже "износа" по ваще думи е нараснал много затова ядем полски ябълки,турски/македонски домати,краставици,грозде,чушки,пъпеши и др.плодове и зеленчуци?А какво и къде се изнася незнам....Нали испълняваме стриктно наложените САНКЦИЙ умнико?

    Коментиран от #21

  • 19 Woldemars

    6 1 Отговор
    Не го слушайте тоя върл русофоб.
  • 20 ПЕНКО

    3 2 Отговор
    ЕНЕРГИЕН ЕКСПЕРТ Е САМО ПРИ КОНСУМАЦИЯ НА : ЛЕЩА , ЗЕЛЕ, КАРТОФИ И ГЛАВНО ФАСУЛЬ !!! ОЩЕ ПОВЕЧЕ ,ЧЕ Е БИВШ ТА БИВШ !!
  • 21 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Кой68":

    Ами там където ти показах е описано какво точно по пера , по държави и даже по месеци !!!! Всеки грамотен човек може да го прочете , а неграмотните могат само да плещят глупости и да разправят врели некипели за "необятния руски пазар" !!!! А ако ще ми разправяш , че от износ на зеленчуци ще изкараш повече от машиностроене и електроника , значи си просто безнадежден случай !! И да , за най-голямо съжаление на русколизците , България изнася и то много и точно от износа е най-голямата част от прираста на БВП , който тази година пак ще е рекорден и ЧЕТИРИ ПЪТИ по-голям от социализъма , дето плещите простотии за него !!!

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 И този

    1 1 Отговор
    да се оформя като всичколог макар и да не е професор. По-скромно. Има кой да коментира професионалноруските пазари.
  • 24 Кой68

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    На хартия сме огромен износител както казваш.Но като се огледам как живеят хората и европейските заплати и пенсии излиза друга картина?А и като заживееш в чужбина и погледнеш отвън навътре/където облъчват че всичко е ок/ се виждат по-друг начин нещата.Китай също е голям пазар.....Техника/електроника "изнасяме"благодарение на компаний разкрили тук заводи/фабрики за това..Като описваш всичко в розово-защо хората бягат навън и кое се подобри и подобрява?Грамотен към за да не се притесняваш и не пиша по опорни точки.Финансово съм добре,а това че неспоселям вашите "мисли и къждения"не ме прави русофил-фоб или янкилизец.

    Коментиран от #25

  • 25 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Кой68":

    И ако станем пак 16 република ще заживеем по-добре , така ли да разбирам обективното ти мнение ?? Пазарна икономика значи първо конкуренция !!! Винаги ще има доволни и справящи се добре и недоволни и несправящи се !!! Миграция има в цял свят , дори в момента от такива държави като Германия , Франция и Англия има миграция на мозъци към страни които им предлагат по-добри условия на развитие !!! Едни ще заминат , други ще дойдат , трети ще се върнат или не , това е 21 век и можеш само да се приспособяваш !!! А ако ще почваме с глупостите , че държавата трябвало да се грижи за всички неудачници , комунизма отдавна умря !!! И то от собственото си неуспех , именно защото е НЕСПОСОБЕН на истинска конкуренция !!! Ако наистина си кадърен , винаги ще се намери кой да те оцени ! Ако смяташ , че някаква диплома без покритие ти гарантира нещо , дълбоко се заблуждаваш !!!
  • 26 NikNay

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    И какво точно изнасяме да ЕС ? Коя точно стока отговаря на високите стандарти на европейските пазари и е конкурентно способна? Тия герберски стакмистики от отдел пропаганда са за наивници .....