Отидете към основна версия

3 305 28

Изследване: Спада ангажираността на служителите към фирмата

  • изследване-
  • служители-
  • ангажираност

Бизнесът все по-трудно мотивира средния мениджмънт, а по-младото поколение очаква от компаниите добре работещи процеси

Снимка: Shutterstock

Когато служителите се чувстват свързани към фирмената култура, те се представят и по-добре в процеса на работа. Преживяванията са всичко за хората. И чувствата им към работното място влияят пряко на тяхното задържане, ангажираност и производителност на труда им. Това показва изследване на Best Employers Bulgaria.

През 2019 година се наблюдава спад на общата ангажираност на служителите в България с цели 3% (от 13 500 интервюирани в рамките на проучването тази година) като при най-добрите работодатели показателят на Обща Ангажираност е 83%. По-младото поколение на възраст между 25 и 35 години, очакват в компаниите да има добре работещи процеси. За съжаление, не малка част от бизнеса все още не може да отговори адекватно на тези нужди. И все пак важно е да се отбележи, че най-добрите работодатели за 2019 година имат забележителните 84% за Управление на представянето (увеличили са се с 6% за последните 2 години).

По отношение на ангажираността в зависимост от трудовия стаж в компанията, тази година се наблюдава известно разминаване от обичайната тенденция. Като цяло хората са най- ангажирани първите 3 месеца от започването си в компанията. Средно за страната този показател е 80%. При най-добрите работодатели резултатът е много близък до 100%. Ангажираността обикновено започва да спада след третия месец и този тренд се запазва до 5- тата година, след което отново започва да се покачва, като след 10-тата година обикновено достига 70%. Тази година интересното е, че при служителите с над 10 години стаж в компанията ангажираността спада до почти 60%.

Друг интересен фактор, който е най-високо оценен при удовлетворяващите фактори е Управление на различията. Традиционно той е висок в централна и източна Европа и значително изпреварва западната част на Европа, като тук България държи една от челните позиции. Притеснителна е тенденцията, че въпреки сравнително високите проценти за поредна година се наблюдава спад при него, като за 2019 разликата е -9% спрямо 2017. Една от основните причини се крие в различията между поколенията и фактът, че работодателите все по-трудно успяват да се справят с въвеждане на процеси, които да мотивират различните възрастови групи. И докато в развитите икономики смяната на приоритетите на поколенията е на интервали от 15-20 години, в България тази тенденция основно се наблюдава след 1989 година, като интервалите се скъсяват на 8-12 години. Това прави задачата на работодателите още по-сложна.

Бизнесът в България среща големи затруднения при мотивирането на средния мениджмънт и през последните няколко години много от компаниите положиха големи усилия в тази посока. Това очевидно дава резултат, тъй като в този показател се наблюдава ръст от 3% за страната. При най-добрите работодатели факторът с най-висок процент е Работодателската марка, средно 91%, докато усредненият показател за България е 69% (въпреки, че и тук има спад от 3% спрямо 2017). Факторът Преки ръководители бележи 75% средно за страната и 89% при най-добрите работодатели.

В началото на годината се проведе 13-та церемония по награждаване на най-добрите работодатели от различни индустрии в България в рамките на проучването Best Employers Bulgaria. Основна цел на изследването е да анализира и проследи ангажираността на служителите в страната. В рамките на церемонията бяха отличени 5 компании. В тазгодишното издание на проучването се включиха над 13 500 интервюирани от 53 компании, в 11 различни индустрии.

*Best Employers Bulgaria се провежда в продължение на 13 години у нас в него са участвали над 500 компании, в 15 различни индустрии и с над 140 000 интервюирани служители. Проучването изследва 14 области на работна среда (за регион Източна Европа), които определят професионалния опит на служителите – 7 от тях отчитат ангажиращите фактори, а другите 7 се позовават на удовлетворяващите фактори.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини