Отидете към основна версия

1 949 3

Осъдиха на 9 години затвор екс служител на Microsoft

  • microsoft-
  • служител-
  • съд-
  • щети-
  • компания

Той е откраднал и продал за 2 млн. USD цифров сертификат

Снимка: Shutterstock

Съдът в Сиатъл осъди бивш сътрудник на Microsoft на 9 години затвор. Той е продавал цифрови сертификати в Интернет по-евтино от определеното и е нанесъл щети в размер на над 10 млн. USD, съобщава прокуратурата на САЩ.

Украинецът Владимир Квашук, който живее в САЩ, е осъден по 18 члена, 5 от които са за електронни измами, 6 - за пране на пари, 2 - за кражба на лични данни и други. Лицето е било сътрудник на Microsoft в периода 2016-2018 гг. Работил е в отдела за онлайн търговия на компанията, като е тествал платежната система. Именно това му е давало възможност да извършва транзакции по несъществуващи кредитни карти.

В резултат на виртуалните пари той е купувал цифрови сертификати, които е препродавал по-евтино в Интернет. За въпросните сертификати Microsoft е можела да получи над 10 млн. USD, ако ги е продавала по пазарна цена. Парите Квашук е изхарчил за покупката на къща на брега на езеро. Стойността на имота е 1.6 млн. USD. Също така той си е купил и автомобил Tesla за 160 000 USD, поясняват от прокуратурата.

Измамата служителите на компанията са открили през месец май 2018 г., а през юни същата година програмистът е бил уволнен. Той заявява, че не е възнамерявал да мами Microsoft и е работил над "специален проект в интерес на компанията".

Съдът определя, че Квашук трябва да плати над 8.3 млн. USD за нанесени щети, а вследствие на ефективната присъда, той може да бъде депортиран в родината си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини