Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 18:51 1 942 3

Осъдиха на 9 години затвор екс служител на Microsoft

  • microsoft-
  • служител-
  • съд-
  • щети-
  • компания

Той е откраднал и продал за 2 млн. USD цифров сертификат

Осъдиха на 9 години затвор екс служител на Microsoft - 1
Снимка: Shutterstock

Съдът в Сиатъл осъди бивш сътрудник на Microsoft на 9 години затвор. Той е продавал цифрови сертификати в Интернет по-евтино от определеното и е нанесъл щети в размер на над 10 млн. USD, съобщава прокуратурата на САЩ.

Украинецът Владимир Квашук, който живее в САЩ, е осъден по 18 члена, 5 от които са за електронни измами, 6 - за пране на пари, 2 - за кражба на лични данни и други. Лицето е било сътрудник на Microsoft в периода 2016-2018 гг. Работил е в отдела за онлайн търговия на компанията, като е тествал платежната система. Именно това му е давало възможност да извършва транзакции по несъществуващи кредитни карти.

В резултат на виртуалните пари той е купувал цифрови сертификати, които е препродавал по-евтино в Интернет. За въпросните сертификати Microsoft е можела да получи над 10 млн. USD, ако ги е продавала по пазарна цена. Парите Квашук е изхарчил за покупката на къща на брега на езеро. Стойността на имота е 1.6 млн. USD. Също така той си е купил и автомобил Tesla за 160 000 USD, поясняват от прокуратурата.

Измамата служителите на компанията са открили през месец май 2018 г., а през юни същата година програмистът е бил уволнен. Той заявява, че не е възнамерявал да мами Microsoft и е работил над "специален проект в интерес на компанията".

Съдът определя, че Квашук трябва да плати над 8.3 млн. USD за нанесени щети, а вследствие на ефективната присъда, той може да бъде депортиран в родината си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУИ

    14 1 Отговор
    ДА ОТКРАДЕНШ ОТ КРАДЕЦ, МНОГО ГИ БОЛИ ТИЯ
  • 2 минчо

    4 1 Отговор
    ЕЕЕ ЗА 2 МИЛ.ДОЛАРА ЩЕ ПОЛЕЖИ 9 ГОДИНИ НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 4 ГОДИНИ ЕФЕКТИВНО ....А ТУК ЖОРО МИЛИОНЕРА Е ВЗЕЛ 12 ГОДИШНА ПРИСЪДА ЗА 800 МИЛЯДИ ДОЛАРА.ЕЕ КОЙ СЪД Е ПО СГРОГ? АМЕРИКАНСКИЯ ИЛИ БЪЛГАРСКИЯ СЪД?
  • 3 И най-важното

    1 1 Отговор
    Ще му конфискуват всичко и ще излезе от затвора обезчестен и гол като пушка.