Отидете към основна версия

5 520 13

Жечо Станков: Искам да дадем шанс на Маришкия басейн

  • жечо станков-
  • енергетика-
  • маришки басейн

Ще имаме възможност да използваме както големите площи за соларни панели, така и за индустриалните паркове в близост, където да бъде използвана тази енергия, заяви зам.-министърът на енергетиката

Снимка: БГНЕС

"Искам да дадем шанс на Маришкия басейн да има още една компонента", заяви заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков пред БНТ.

"Ще имаме възможност да използваме както големите площи за соларни панели, така и за индустриалните паркове в близост, където да бъде използвана тази енергия", обясни той.

"Говорим за паралелно изграждане на допълнителни мощности, не за изместване. Това ще отнеме време почти до края на 2026 г., което от енергийна гледна точка е доста къс период, подчерта министър Станков.

Сектор "Енергетика" формира 70% от въглеродните емисии в България. По тази линия, Зелената сделка се свързва най-често с въглищните ни централи. Производството на водород е последната стъпка от един сложен процес, като главната цел е да създадем микс от проекти, така че да запазим кадрите в Маришкия басейн и енергийните мощности, и да направим този плавен, справедлив преход благоприятен за всички заинтересовани страни, коментира Жечо Станков.

"Зелен" водород означава произведен от възобновяема енергия чрез електролиза. Това означава, че основните количества зелен водород би трябвало да се произвеждат в басейна на Марица - Изток, тъй като тя разполага със соларни панели, които биха могли да захранват процеса на електролиза, обясни Юлиан Попов, старши политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация.

По отношение на генерацията на електроенергия, водородът вероятно ще бъде свързан в една широка система, смята Попов. Отдавна е започнало заместването на въглищна енергия с възобновяема, допълни той.

Българската енергетика винаги е говорила за сигурност на енергийната система и достъпни цени за гражданите, така че при всички случаи, този жив организъм, който имаме в Маришкия басейн, ще остане и ще бъде жив, подчерта в заключение Станков.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.

Свързани новини