Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 06:13 5 477 13

Жечо Станков: Искам да дадем шанс на Маришкия басейн

  • жечо станков-
  • енергетика-
  • маришки басейн

Ще имаме възможност да използваме както големите площи за соларни панели, така и за индустриалните паркове в близост, където да бъде използвана тази енергия, заяви зам.-министърът на енергетиката

Жечо Станков: Искам да дадем шанс на Маришкия басейн - 1
Снимка: БГНЕС

"Искам да дадем шанс на Маришкия басейн да има още една компонента", заяви заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков пред БНТ.

"Ще имаме възможност да използваме както големите площи за соларни панели, така и за индустриалните паркове в близост, където да бъде използвана тази енергия", обясни той.

"Говорим за паралелно изграждане на допълнителни мощности, не за изместване. Това ще отнеме време почти до края на 2026 г., което от енергийна гледна точка е доста къс период, подчерта министър Станков.

Сектор "Енергетика" формира 70% от въглеродните емисии в България. По тази линия, Зелената сделка се свързва най-често с въглищните ни централи. Производството на водород е последната стъпка от един сложен процес, като главната цел е да създадем микс от проекти, така че да запазим кадрите в Маришкия басейн и енергийните мощности, и да направим този плавен, справедлив преход благоприятен за всички заинтересовани страни, коментира Жечо Станков.

"Зелен" водород означава произведен от възобновяема енергия чрез електролиза. Това означава, че основните количества зелен водород би трябвало да се произвеждат в басейна на Марица - Изток, тъй като тя разполага със соларни панели, които биха могли да захранват процеса на електролиза, обясни Юлиан Попов, старши политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация.

По отношение на генерацията на електроенергия, водородът вероятно ще бъде свързан в една широка система, смята Попов. Отдавна е започнало заместването на въглищна енергия с възобновяема, допълни той.

Българската енергетика винаги е говорила за сигурност на енергийната система и достъпни цени за гражданите, така че при всички случаи, този жив организъм, който имаме в Маришкия басейн, ще остане и ще бъде жив, подчерта в заключение Станков.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хабов

    20 3 Отговор
    С таково ръководство на енергетиката, със сигурност ни чака режим на тока.
  • 2 Министър Мисирка

    23 1 Отговор
    Цели мандати на приказки ще това ще онова, два реактора имат за Белене и 20 години не могат да го построят тоя АЕЦ.
    То така и бай Петко от кръчмата знае да говори ще...

    Коментиран от #3

  • 3 Ноев

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "Министър Мисирка":

    С една дума главанаци!!! .
  • 4 Порно

    9 0 Отговор
    Държавно порно
  • 5 Редови Гражданин

    14 0 Отговор
    Поредна доза лъжи.
  • 6 учен

    14 1 Отговор
    Какъв водород ,каква елекролиза ви гони бе !!!Вие още въглищата с кирките ги копаете , а за тези технологии се прочели някое заглавие само !!!
  • 7 АНОНИМЕН

    12 1 Отговор
    Каквото и да е предприятие се прави, започва..... след като си отговориш на въпросите :
    1. Какво искам?
    2.Защо го искам?
    3.Как ще го правя?
    4.С кого ще го правя?
    5.Колко ще ми струва?
    6.Откъде пари?
    7.Кога ще се изплати и ще излезе на печалба нещото?
    8.Ако при някой от въпросите отговора не ни харесва се връщаме отначало!
    Докато държавата като такава няма план за енергетиката за следващите поне 20 години - за какво си пишем по сайтовете?!
  • 8 АНОНИМЕН

    10 0 Отговор
    И в момента всяка от електоцентралите на комплекса "Марица-Изток" има инсталация за "цепене" водата на водород и кислород! За собствени технически цели! Може заместник-министъра да поиска информация за технологичните разходи и да знае колко ще струва производството на водород по този много стар способ! И зъзможно ли е да се прави такова нещо само с енергия добита от соларни панели! Остава и въпроса : какво правим с добития технически кислород? Остават и въпросите в пост №7!
  • 9 Пунта мара

    9 1 Отговор
    Ша произвеждаш ток от ВЕИ А ША ГО ХАБИШ ЗА ПРОИЗВИДСТВО НА ВОДОРОД?!!!?! ДАВАШ 5 ЛЕВА ЗА ДА ПРОИЗВЕДЕШ ПОСЛЕ 5 ЛЕВА....?!?!!

    Коментиран от #10

  • 10 жалко

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пунта мара":

    Възобновяемата енергия е евтина, скъпи са батериите. Дали батериите ще са литиево-йонни, с течен метал, помпена станция или водород който може да се транспортира е решение с доста параметри. Но днес е по-евтино да направиш соларен парк със доста по-висок пиков капацитет отколкото да плащаш отровните газове избълвани за една година от ТЕЦ-а на ЕС. Защото нашите имаха 30 години да им сложат очистители и познайте - нищо. А сега ги държаат защото там са избиратели и гласуват под строй. За калинките по високите постове да не говорим.

    Коментиран от #12

  • 11 анти зелен

    4 2 Отговор
    Възобновяемите енергийни източници са една голяма лъжа . Както всяка лъжа и при тази веднъж изречена се налага да добавяш все нови и нови за да не лъсне първичната . Такива са и модерните наскоро брътвежи за "зелен" водород . Както и при всички лъжи , така и при тези накрая по ефекта на доминото ще се съборят всичките една след друга .
  • 12 Анонимен

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "жалко":

    Най-евтино е нищо да не правиш . То и ефекта от соларните паркове е подобен . Като няма батерии нощем от къде ще идва тока ? А ако има батерии я сметни пак соларните панели + батериите на каква цена идват . Таксите за емисии нямат никаква физическа причина за съществуване - те са финансов инструмент за унищожаване на нарочена от зелените социалисти технология . По такъв начин и най евтиното нещо на света може да стане скъпо .

    Коментиран от #13

  • 13 смях

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Батериите не са чак толкова скъпи. Соларен парк + батерии излиза доста по-евтино от експлоатацията на един ТЕЦ със същата мощност за следващите 30 години. За строежи на нови ТЕЦ дори не може да става дума вече. У нас има достатъчно слънце и вятър, но трябва парите които се дават в момента за да работят ТЕЦ-овете да се инвестират във ВЕИ. За последните 10-15 години от едни от пъврите в Европа по енергия получена от ВЕИ сега сме доста назад в класациите.