Отидете към основна версия

1 821 16

Борисов от Брюксел: България ще получи най-много

  • бойко борисов-
  • блюксел-
  • ес-
  • бюджет
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Бойко Борисов съобщи пред журналисти в Брюксел, че очаква България да получи 2 млрд. евро повече за селско стопанство. Премиерът е в белгийската столица за среща на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС за обсъждане на европейския бюджет до 2020 г.

Заседанието продължи цяла нощ и беше временно прекъснато чак днес към 11.00 ч. след 20-часови оживени дебати, които трябва да продължат отново следобед. Българският министър-председател изрази надежда, че по-късно днес ще бъде постигнато съгласие по следващия 7-годишен бюджет.

Борисов каза, че е получил уверението на президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на германския канцлер Ангела Меркел, че България е страната, която ще получи най-много спрямо своя принос в бюджета на ЕС и средствата ще бъдат повече в сравнение с предишния програмен период.

„Иначе напрежението е голямо, защото всички знаят, че този бюджет е орязан. А  когато има орязани пари и отвсякъде се реже, всички държави са недоволни. Всеки гледа да защити някакви интереси. Ако не се договорим следобед, означава 7 години напред всяка година да има такива преговори”, изтъкна премиерът.

Според него това би било голям удар за страни като България, които в момента изграждат своята инфраструктура или така наречените "дългосрочни проекти".

Проектобюджетът, по който се очаква съгласие, не предвижда намаляване на средствата за кохезионна политика, в него е запазена и извоюваната през ноември сума от 260 милиона евро за спрените реактори в АЕЦ "Козлодуй", уточни премиерът Борисов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини