Отидете към основна версия

2 507 16

Бившият шеф на БЕХ: Няма как за една нощ да се свали цената на тока

  • бех-
  • за една нощ-
  • свали-
  • цена-
  • ток

"Може да бъде замразена цената на тока, но пак трябва да има законова промяна, трябва да се знае източника, на който ще се финансират дружествата", каза Валентин Николов 

Снимка: БГНЕС

Преди парламентът да заработи ефективно със своите комисии, не виждам как за една нощ може да се свали цената на електроенергията. Това каза бившият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.
По думите му инструментариума, с който трябва да се реагира, минава през промени в Закона за енергетиката или за извънредното положение. В момента една от мерките, които закона позволява, е, чрез дарение.
"Може да бъде замразена цената на тока, но пак трябва да има законова промяна, трябва да се знае източника, на който ще се финансират дружествата. Иначе от един вид енергетика, която изнася, може да стигнем до енергетика, която въобще не може да произведе електрическа енергия и ще трябва да внасяме. Дали ще има откъде, при условие, че целият ни регион в момента се нуждае от нашата енергия, която изнасяме. Така че трябва много внимателна оценка и анализ, и 24 часа, които е обявил министър-председателят, не съм сигурен, че ще са достатъчни. Но може би той е имал предвид 24 часа за анализ на предложението на КЕВР за увеличаване на цената на електрическата енергия, т.е. той иска да види откъде могат да бъдат взети източниците на финансиране, с които да бъдат покрити разликите, които законът изисква", обясни Николов.
Валентин Николов каза още, че в момента енергетиката ни е на кръстопът и ако правителството се тласне да обезкърви БЕХ, държавните дружества с изземване на ликвидност и компенсиране на битови и небитови потребители, може да се окаже, че тези дружества няма да могат да изпълняват своите бизнес планове и да стигнат до момент, когато и международните регулатори или съответно БЕХ, няма да могат да си изпълняват поетите международни ангажименти.
"Аз бих апелирал да се погледне от тази гледна точка и да не се обезкървяват дружествата", допълни още Валентин Николов.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.

Свързани новини