Last news in Fakti

15 Декември, 2021 08:16 2 496 16

Бившият шеф на БЕХ: Няма как за една нощ да се свали цената на тока

  • бех-
  • за една нощ-
  • свали-
  • цена-
  • ток

"Може да бъде замразена цената на тока, но пак трябва да има законова промяна, трябва да се знае източника, на който ще се финансират дружествата", каза Валентин Николов 

Бившият шеф на БЕХ: Няма как за една нощ да се свали цената на тока - 1
Снимка: БГНЕС

Преди парламентът да заработи ефективно със своите комисии, не виждам как за една нощ може да се свали цената на електроенергията. Това каза бившият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.
По думите му инструментариума, с който трябва да се реагира, минава през промени в Закона за енергетиката или за извънредното положение. В момента една от мерките, които закона позволява, е, чрез дарение.
"Може да бъде замразена цената на тока, но пак трябва да има законова промяна, трябва да се знае източника, на който ще се финансират дружествата. Иначе от един вид енергетика, която изнася, може да стигнем до енергетика, която въобще не може да произведе електрическа енергия и ще трябва да внасяме. Дали ще има откъде, при условие, че целият ни регион в момента се нуждае от нашата енергия, която изнасяме. Така че трябва много внимателна оценка и анализ, и 24 часа, които е обявил министър-председателят, не съм сигурен, че ще са достатъчни. Но може би той е имал предвид 24 часа за анализ на предложението на КЕВР за увеличаване на цената на електрическата енергия, т.е. той иска да види откъде могат да бъдат взети източниците на финансиране, с които да бъдат покрити разликите, които законът изисква", обясни Николов.
Валентин Николов каза още, че в момента енергетиката ни е на кръстопът и ако правителството се тласне да обезкърви БЕХ, държавните дружества с изземване на ликвидност и компенсиране на битови и небитови потребители, може да се окаже, че тези дружества няма да могат да изпълняват своите бизнес планове и да стигнат до момент, когато и международните регулатори или съответно БЕХ, няма да могат да си изпълняват поетите международни ангажименти.
"Аз бих апелирал да се погледне от тази гледна точка и да не се обезкървяват дружествата", допълни още Валентин Николов.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обаче

    31 0 Отговор
    ... за една нощ може да се вдигне!!!
  • 2 Той е

    33 0 Отговор
    Този е срамът на енергетиката. Баничар назначен за шеф на БЕХ.
  • 3 БОЗА

    33 0 Отговор
    Откак се появиха системни оператори,холдинги,енергийни борси и топлинни счетоводители,КЕВР и нещата се претаковаха...едно време беше и по-просто и по-евтино...някой произвежда ток/топло и го продава...сега МНОГО кърлеж... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #5

  • 4 Пич

    20 1 Отговор
    Тоест - пари за робовладелците трябва да има при всички положения...!!! А цената може да се вдига от днес , за утре , но не може да се сваля...!!! Как не може да наемете гайките на един фиклив , държавен КЕВР...!!!??? Нали бяхте по добри от предишните , по подготвени...!!!??? А сега излиза , че за нищо не ставате...!!!
  • 5 гост

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "БОЗА":

    Ти откри топлата вода. Ми нали трябва пиявици да има. Да ни смучат кръвчицата. В ареста им е мястото. Да преосмислят живота
  • 6 Гай Турий

    17 0 Отговор
    За една нощ не могат ли да те арестуват ? Енергийната мафия трябва да бъде разследана и разбита.
  • 7 Последния Софиянец

    14 1 Отговор
    Напротив, пращаме Рашков с един отряд и утре тока е с 50% надолу
  • 8 Ами сваляйте я

    10 0 Отговор
    и през деня
  • 9 12345

    11 0 Отговор
    Ми като сте се вързали като свински черва
  • 10 Читател

    6 2 Отговор
    Баниците кога ще поевтинеят? Ааа, то не може за една нощ да стане. Друго е 12 години да не поскъпват и за една нощ да скочи цената, не може да поевтинее за миг. Абе баничар да управлява АЕЦ, нещо има супер збъркано нещо ГЕРБРСКО - отвратително.
  • 11 Тока

    3 0 Отговор
    Докога ще давате трубуна на тоя баничар?
  • 12 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    МАЙКА МУ ПЛАЧЕ ,ЧЕ Е ОТГЛАДАЛА ТАКОВА ИЗ РОД ЧЕ !!!!!!!!!!!
  • 13 Мда

    1 0 Отговор
    Бившият шеф на БХК да не би случайно да е гербераст?
  • 14 Мнение

    2 0 Отговор
    Твърдението на Валентин Николов е негово мнение и желание а най вероятно е и желание на Бойко Делян Илко каскета и др,
    Ако държавата иска за една нощ ще направи цената на тока по дългосрочните договори 185лв.за мегават!
    Това е факт!

    Коментиран от #16

  • 15 Споко

    0 0 Отговор
    Като бивш шеф енегетикомафиозо който участва дейно в процесите за изкупуване на енергините квоти се изказва
    в поскрепа на дружките си .Има как - като в Казакстан всички тарикати който са замесени в така наречената енергийна борса трябва да вкарат зад решетките.
  • 16 Да дааа

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мнение":

    Държавата е народа който страда и отнася всички тези незгоди но и тези юпита който ни управляват към този момент и са подлоги на чужди интереси и също така нямат нищо общо с интересите на Българската държава.