Отидете към основна версия

3 006 28

До края на 2022 г. ще внасяме с 40% по-малко руски газ

  • булгаргаз-
  • руски газ-
  • внос

Кремъл вече си създаде лош имидж на опасен търговски партньор

Снимка: БГНЕС

България има шанс да намали без проблем дела на вноса на руски газ с 30-40% до края на годината. Това заяви за „Сега“ енергийният експерт Васко Начев във връзка с намеренията на Москва да въведе плащане на суровината само в рубли и заплахите за спиране на доставките за Европа.

Според Начев, страната ни може да свие зависимостта си от „Газпром“ като увеличи количествата внасяни от Азербайджан и с покупка при добра конюнктура и на втечнен природен газ през гръцкия LNG-терминал на остров Ревитуса, край Атина. Експертът припомни, че в момента 90% от газа ползван у нас е руски. Според него най-сериозен проблем в ЕС ще има Германия, която покрива 58% от потреблението си на газ с внос от Русия.

Начев смята още, Москва едва ли ще си позволи лукса да прекрати доставките на природен газ за Европа, защото това ще спре кранчето на финансовите им постъпления от износа. „Те блъфират. Няма да има промяна по същество. Мярката обявена от днес е по-скоро за вътрешна консумация в Русия, че едва ли не „Газпром“ е наложил условия на останалия свят да плаща в рубли. Обаче тези рубли идват след като „Газпромбанк“ ги конвертира от плащанията в други валути“, поясни експертът.

Той смята, че е трудно засега да се прогнозира с колко Европа би могла да намали доставките на газ от Русия до края на настоящата година. „Теоретично - до две трети, ако успее обаче наполовина, ще е страхотно постижение. На практика обаче съкращаването ще бъде в рамките на 10-15 на сто. Не бива обаче да спекулираме. Всичко зависи как ще се развият събитията в Украйна“, добави Начев. Според него, по-важното е, че Русия вече си създаде лош имидж на опасен търговски партньор.

„За това и предстоят сериозни процеси на промени в световната икономика“, прогнозира енергийният експерт.

Междувременно рускоезичният ТВ канал „Настоящее время“, медия на "Гласът на Америка", базирана в Прага, цитира Лана Зеркал съветничката на украинския министър на енергетиката по въпроса. Тя също казва, че Русия блъфира. На въпрос дали Кремъл може просто да спре газовото кранче на Европа, Зеркал отговаря: „А къде ще може да пази този газ Русия, в буркани ли ще го пази или в мазето? Те могат за известно време да спрат доставките, както направиха през 2006-а и 2009-а. Това спиране може да трае само докато напълнят хранилищата си, а след това няма да има къде да складират газа“. Според нея, заради топлата зима, в тези хранилища има обеми не по-големи от 25-30% от капацитета им, което означава, че руснаците могат да си позволят спиране на доставките за не повече от 2-3 седмици. Зеркал напомня, че скоро е близък и краят на отоплителния сезон в Европа, което също ще намали заявките за внос.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 30 гласа.

Свързани новини