Last news in Fakti

1 Април, 2022 12:51 3 002 28

До края на 2022 г. ще внасяме с 40% по-малко руски газ

  • булгаргаз-
  • руски газ-
  • внос

Кремъл вече си създаде лош имидж на опасен търговски партньор

До края на 2022 г. ще внасяме с 40% по-малко руски газ - 1
Снимка: БГНЕС

България има шанс да намали без проблем дела на вноса на руски газ с 30-40% до края на годината. Това заяви за „Сега“ енергийният експерт Васко Начев във връзка с намеренията на Москва да въведе плащане на суровината само в рубли и заплахите за спиране на доставките за Европа.

Според Начев, страната ни може да свие зависимостта си от „Газпром“ като увеличи количествата внасяни от Азербайджан и с покупка при добра конюнктура и на втечнен природен газ през гръцкия LNG-терминал на остров Ревитуса, край Атина. Експертът припомни, че в момента 90% от газа ползван у нас е руски. Според него най-сериозен проблем в ЕС ще има Германия, която покрива 58% от потреблението си на газ с внос от Русия.

Начев смята още, Москва едва ли ще си позволи лукса да прекрати доставките на природен газ за Европа, защото това ще спре кранчето на финансовите им постъпления от износа. „Те блъфират. Няма да има промяна по същество. Мярката обявена от днес е по-скоро за вътрешна консумация в Русия, че едва ли не „Газпром“ е наложил условия на останалия свят да плаща в рубли. Обаче тези рубли идват след като „Газпромбанк“ ги конвертира от плащанията в други валути“, поясни експертът.

Той смята, че е трудно засега да се прогнозира с колко Европа би могла да намали доставките на газ от Русия до края на настоящата година. „Теоретично - до две трети, ако успее обаче наполовина, ще е страхотно постижение. На практика обаче съкращаването ще бъде в рамките на 10-15 на сто. Не бива обаче да спекулираме. Всичко зависи как ще се развият събитията в Украйна“, добави Начев. Според него, по-важното е, че Русия вече си създаде лош имидж на опасен търговски партньор.

„За това и предстоят сериозни процеси на промени в световната икономика“, прогнозира енергийният експерт.

Междувременно рускоезичният ТВ канал „Настоящее время“, медия на "Гласът на Америка", базирана в Прага, цитира Лана Зеркал съветничката на украинския министър на енергетиката по въпроса. Тя също казва, че Русия блъфира. На въпрос дали Кремъл може просто да спре газовото кранче на Европа, Зеркал отговаря: „А къде ще може да пази този газ Русия, в буркани ли ще го пази или в мазето? Те могат за известно време да спрат доставките, както направиха през 2006-а и 2009-а. Това спиране може да трае само докато напълнят хранилищата си, а след това няма да има къде да складират газа“. Според нея, заради топлата зима, в тези хранилища има обеми не по-големи от 25-30% от капацитета им, което означава, че руснаците могат да си позволят спиране на доставките за не повече от 2-3 седмици. Зеркал напомня, че скоро е близък и краят на отоплителния сезон в Европа, което също ще намали заявките за внос.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сократ

    70 7 Отговор
    И от къде ще внасяте газ, бе?

    Коментиран от #2

  • 2 Сократес

    7 42 Отговор

    До коментар #1 от "Сократ":

    В статията го пише ясно.
  • 3 Бат Пешо

    59 5 Отговор
    Е не. Още първите изречения ме разсмяха. 90% от потреблението идва от руски газ, Германия 58%, но видите ли Германия щяла да види зор, а ние с нашите 90% сме цветя и рози. Факторите, обикновено не се обръщам към вас, ама днес спокойно под всяка статия може да ни поздравявате за 1ви април

    Коментиран от #24

  • 4 123

    61 3 Отговор
    Поредният български продажник. Важното е да внасяме скъп "демократичен" газ от САЩ.

    Коментиран от #26

  • 5 Дъ Мозък

    59 3 Отговор
    най-богатата страна ни е съсед, ние сме подлъгани от едни крави от 12 000 километра дето изобщо не ги е грижа за нас, справка колко са загрижени за уркайна
  • 6 Рубладжийче по неволя

    56 1 Отговор
    Съответно се пригответе да ядете 40% по-малко,зимата да се топлите 40% по-малко.Нооооо да плащате 40% повече.
  • 7 минувач

    49 1 Отговор
    Кой го кръсти експерт тоя тиквеник?
  • 8 Сократ

    49 2 Отговор
    40% по-малко означава грандиозни цени на топло, ток, горива и всичко каквото се сетите. На печелившите честито.
  • 9 1234

    49 2 Отговор
    Вестник "Сега" е на "добрият олигарх" Сашо Дончев, а Сашето отдавна има една голяма мечта - да помпа шистов газ в Добруджа заедно с неговите американски стопани.
  • 10 Хахаха...

    49 2 Отговор
    Ей тоя тяхния Айзебърджански газ.Ми то тоя газ пак е руски бе
  • 11 философ

    37 1 Отговор
    Има мноого начини да внасяме мноого скъп газ от къде ли не. Това е ясно и без експерти.Важното е че изпуснахме питомното и сега гоним дивото. Ние сме лесни. Да му мислят страните, които имат суверенитет.
  • 12 В.В.П.

    32 4 Отговор
    Колкото повече България,бяга от руските енергийни доставчици,толкова си го забива ,отзаденка..Избяга от ,Южен поток ,и Турция си го прибра .Иии?? .Искам газ на 50 Ст и бензин на лев..Сащ да се махат ,и ,канадците също!!.
  • 13 БОЗА

    19 0 Отговор
    "„Те блъфират. Няма да има промяна по същество..."


    Дали...че не е ясно,кой блъфира в случая... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 14 1111

    14 1 Отговор
    Интересен е отговора на въпроса какъв процент от азербайджанската газ и реекспорт на газ от руските находища. Стига глупости, без руските суровини ние можем, но глобалните олигарси, които отдавна нямат националност - не.
  • 15 Да се махат

    9 22 Отговор
    от РОДИНАТА НИ,не ни е нужно нищо руско!
  • 16 А не пречи

    16 0 Отговор
    на асоциирани не ни трябва газ. Снощи пак са продали гоямо количество от Чирен ,ама Киро тъпото не знае
  • 17 ХАН КРУМ

    17 1 Отговор
    И като намалиш количествата с 40% останалите 60%?А азерския находища кой точно ги експлоатира ,бе Начев?Какъв е дела на Газпром в тях?Стига вдигахте шум и се надцаквахте ,кой е по –голям експерт!Правите лоша услуга на страната!Съберете се ,намерете решението,което е оптимално и го решавайте.Но явно,защитавате различни интереси и се надцаквате.До тук е видно едно–много празни приказки, а все още разчитаме на построеното като мощности и възможности през времето на националната катастрофа на Т.Живков.
  • 18 Ам,чи

    4 20 Отговор
    ...то не се знае какво ще внасяме от Рашистан до края на годината, поради простата причина, че такава държава може и да няма. Под мъдрото ръководство на фашагата Путлер тя върви към пълен разпад.

    Коментиран от #22

  • 19 БПФ

    17 1 Отговор
    Не го знам какъв "енергиен експерт" е тоя, но е финансово и икономически НЕГРАМОТЕН. Запомнете, бе - туфлеци, за да спрете да се излагате:
    1. Природният газ не идва от Русия, а от ГАЗПРОМ. Газпром е ЧАСТНА компания и само пълен профaн може да слага знак за равенство Русия=Газпром.
    2. Има огромна разлика между ПРИХОДИ от продажби и ПЕЧАЛБА. Приходите влизат в компанията (виж т. 1) и като се извадят от тях разходите, се формира печалба. Вече от тази печалба държавата си прибира данък, а след това от чистата печалба си взема и дивидент в случая (малко над 50% от общия дивидент, защото са и толкова акциите). Реално целият приход за Русия от износът за ЕС на Газпром е 3-4 милиарда в години с нормални цени на природния газ. Това е. Учениците в 10 клас разбират това, което обясних, "експертите" не го знаят.
    Ама тоя и енергиен експерт не е, иначе щеше да знае, че втечнен газ ще си купим, ако ОСТАНЕ за нас. Защото ако руснаците спрат доставките за ЕС, ние ще сме последни на опашката
  • 20 Сандо

    16 1 Отговор
    Абе защо ни давате мнението и съветите само на експерти,които ни водят само към пропастта?А толкова е просто:отиваш при руснаците,разбираш се с тях при най-добри условия за най-дълъг период от време и проблемите ти свършват.Имаш евтина енергия,проишленистта ти е конкурентна,сигурност и ритмичност на доставките.Само че едни други хора,наречени новите ни "демократични" приятели няма да ни позволят.Та нали тези наши брадъри отгледаха тия "експерти" и тия управляващи и ги натъпкаха до ушите с евроатлантически ценности.И затова оставете всяка надежда за светло бъдеще ,яжте и пийте,ако имате какво,и си носете новите дрехи,ако имате такива!
  • 21 Ха ха,

    19 2 Отговор
    Не спряхте да ни лъжете,бе ?! Азерите за тях си нямат,ще ни дават на нас точно !
  • 22 Абе,

    17 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ам,чи":

    Ти не и бери гейлето на РФ, гледай си господарите от краварника,че нещо остават сами с печатницата си...
  • 23 Иткаф приписвача

    4 16 Отговор
    Късно е за Русия.Сащ и Канада отвориха мините и продадоха над 3000 лиценза за няма 5 дена. Аз съм със САЩ и работя за американска компания, заплатата ми е трепач.

    Коментиран от #25

  • 24 гост

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Бат Пешо":

    Не знам бат ли си регенерат ли си , ама си мнооого зле с междуушието и е по-добре да си мълчиш , да не се излагаш поне !!! България ползва около 2 милиарда куб руски газ , които са 90% от потреблението , а Германия ползва 25-30 млд куб , които са около 60% от потреблението !! Според теб кое е по-лесно , да заместиш 1-1,5 мкд куб или 15-20 млд куб , нищо че вторите са много по-малък процент от потреблението ??? 1 млд куб са 4-5 танкера втечнен газ , а 20-25 млд куб са повече от ЦЯЛОТО годишно производство на любимия ви Ямал , примерно !! Айде повече няма да ти отварям очите и ушите , че и без това сигурно толкова информация ти е повече за ограничения ти капацитет !!
  • 25 гост

    2 11 Отговор

    До коментар #23 от "Иткаф приписвача":

    САЩ и Канада са само малка част от това което предстои !! И Катар и Австралия до 2 години ще УДВОЯТ капацитета си за износ на втечнен газ , което значи само от тях ЦЕЛИЯ обем който сега Газпром Изнася за Европа !! Отделно САЩ , Египет , Израел , Алжир и още един куп африкански републики , дето даже и по тръби могат да изнасят !
  • 26 гост

    3 13 Отговор

    До коментар #4 от "123":

    Той щото руския е толкова евтин , че направо е подарък !! А като сложиш военните мераци на пигмея и кризите от това , бъди сигурен , че ВСЯКАКЪВ друг ще е в пъти по-евтин и най-важното по-сигурен !!
  • 27 hahaha

    4 0 Отговор
    ще внасяте ама ако ви дадат, я да внасяме от САЩ ,че е по евтин
  • 28 гост

    0 1 Отговор
    Има наистина. И не е 40, а е 100%. И не е шанс, а реалност.