Отидете към основна версия

11 991 35

Проблемът на летните ни курорти това лято

  • черноморие-
  • проблеми-
  • туристи-
  • сезон-
  • прогноза

Отказ на туристи поради близостта на България до войната в Украйна

Снимка: М. Богданова ©

Ако през последните 2 години основният проблем на туристическият сектор беше пандемията от коронавирус, то за родните хотелиери по морето това лято той ще е войната в Украйна. „Между 30% и 35% са отменените полети от Германия, а сме още в началото на сезона. Причината е войната в Украйна“, каза Кирил Кирилов, изпълнителен директор на Златни пясъци по време на пресконференция посветена на 65 години от създаването на курорта. Причината е, че много от германците смятат, че България граничи непосредствено с Украйна и че военните действия се водят в близост до морските ни курорти.

С 300% спрямо миналото лято са туристите от Полша и с 200% тези от Чехия. Почти няма промяна в броя на летуващите по българското Черноморие от Румъния. „Покрай Великден пропуснахме доста туристи, заради бежанците“, признава Кирилов. Според него, през следващите 2 години трудно ще се стигнат нивата на броя туристи, които са посетили родното Черноморие през 2019 г.

Основният проблем обаче остава невъзможността да се прогнозира посещаемостта на летуващите. Преди коронавируса чужденците си правеха плановете от лято за лято. Това вече обаче остана в историята. Отсега нататък водещи ще бъдат резервациите last minute. Това ще проблем за хотелиерите, коментират специалисти.

На въпрос за цената на чадърите и шезлонгите по морето през това лято, министърът на туризма Христо Проданов заяви, че повечето българи си идват с чадърите на плажа. „Има максимална цена на концесионните договори. Последните години, когато държавата можеше да направи отстъпка относно цената и концесионерите намалиха цените на чадърите и шезлонгите, видяхме положително влияние върху техните (бел. ред. на концесионера) приходи. Продаването на тази услуга на малко по-ниска цена е икономически по-изгодно, но все пак те ще си преценят. Това е моят призив към тях. Това ще е по-добре за имиджа на България“, категоричен е министърът.

Прогнозата на Проданов са, че през това лято между 5.5 и 6 млн. туристи ще посетят цяла България. Добре е, че англичаните започнаха да се връщат на българския пазар. Освен ръст от Полша и Унгария, такъв се очаква и от Сърбия. Що се отнася до българските туристи, то министър Проданов не мисли, че те ще се оттеглят от българските курорти. „Не е вярно, че всички са тръгнали за Гърция и Турция. Има и много хора, които си харесват българското Черноморие, защото то си има своите преимущества“, смята министърът.

Голям потенциал за развитие има SPA туризмът, тъй като той може да бъде целогодишен. „Ние сме на второ място по брой на терминалните извори в Европа след Исландия. Този ресурс е равномерно разпределен на цялата територия на страната. През лятото може да се комбинира здравен туризъм с море, а през зимата със ски“, допълни Проданов.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.

Свързани новини