12 Юни, 2022 09:13 11 977 35

Проблемът на летните ни курорти това лято

  • черноморие-
  • проблеми-
  • туристи-
  • сезон-
  • прогноза

Отказ на туристи поради близостта на България до войната в Украйна

Проблемът на летните ни курорти това лято - 1
Снимка: М. Богданова ©

Ако през последните 2 години основният проблем на туристическият сектор беше пандемията от коронавирус, то за родните хотелиери по морето това лято той ще е войната в Украйна. „Между 30% и 35% са отменените полети от Германия, а сме още в началото на сезона. Причината е войната в Украйна“, каза Кирил Кирилов, изпълнителен директор на Златни пясъци по време на пресконференция посветена на 65 години от създаването на курорта. Причината е, че много от германците смятат, че България граничи непосредствено с Украйна и че военните действия се водят в близост до морските ни курорти.

С 300% спрямо миналото лято са туристите от Полша и с 200% тези от Чехия. Почти няма промяна в броя на летуващите по българското Черноморие от Румъния. „Покрай Великден пропуснахме доста туристи, заради бежанците“, признава Кирилов. Според него, през следващите 2 години трудно ще се стигнат нивата на броя туристи, които са посетили родното Черноморие през 2019 г.

Основният проблем обаче остава невъзможността да се прогнозира посещаемостта на летуващите. Преди коронавируса чужденците си правеха плановете от лято за лято. Това вече обаче остана в историята. Отсега нататък водещи ще бъдат резервациите last minute. Това ще проблем за хотелиерите, коментират специалисти.

На въпрос за цената на чадърите и шезлонгите по морето през това лято, министърът на туризма Христо Проданов заяви, че повечето българи си идват с чадърите на плажа. „Има максимална цена на концесионните договори. Последните години, когато държавата можеше да направи отстъпка относно цената и концесионерите намалиха цените на чадърите и шезлонгите, видяхме положително влияние върху техните (бел. ред. на концесионера) приходи. Продаването на тази услуга на малко по-ниска цена е икономически по-изгодно, но все пак те ще си преценят. Това е моят призив към тях. Това ще е по-добре за имиджа на България“, категоричен е министърът.

Прогнозата на Проданов са, че през това лято между 5.5 и 6 млн. туристи ще посетят цяла България. Добре е, че англичаните започнаха да се връщат на българския пазар. Освен ръст от Полша и Унгария, такъв се очаква и от Сърбия. Що се отнася до българските туристи, то министър Проданов не мисли, че те ще се оттеглят от българските курорти. „Не е вярно, че всички са тръгнали за Гърция и Турция. Има и много хора, които си харесват българското Черноморие, защото то си има своите преимущества“, смята министърът.

Голям потенциал за развитие има SPA туризмът, тъй като той може да бъде целогодишен. „Ние сме на второ място по брой на терминалните извори в Европа след Исландия. Този ресурс е равномерно разпределен на цялата територия на страната. През лятото може да се комбинира здравен туризъм с море, а през зимата със ски“, допълни Проданов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха Ха

    100 5 Отговор
    проблемът на нашите курорти са .....самите "курорти " !
  • 2 Пълни глупости

    93 7 Отговор
    Много туристи идват само по веднъж защото качеството на храна,обслужване и отношение са на критично ниво а често почивката им е съсипана от някоя зараза прихваната от шоколадовите фонтани бликащи в морето.
  • 3 Дебела

    42 2 Отговор
    черта на "курортните" !
  • 4 Факт

    19 44 Отговор
    С проруски министър на туризма ще привличаме туристи от Европа?? Няма как да стане. Няма желание и от двете страни.
  • 5 Дааа

    83 2 Отговор
    Ба крива ракета космоса й пречи.
    Що не пишете, пе поради алпносг вдигнахте цените и народа избяга към Гърция. Изгубихте българите с цени, изгубихте чужденците с спиртния туризъм, защото и те усещат есенцията, която им слагате, чакайте туристи. Сами мафиоти и мошенници, а обикновенния българин го загубихте с бетона, то морето не се вижда от бетон, но сини зони, чадъри-мадъри на космически цени... Ползвайте си ги с оерсонала от Украйна и Азарбайджан, дето и те ше избягат като им плащате нищо.
  • 6 Простите ни

    91 7 Отговор
    Курортни капиталисти , още не схващат , че за по малко пари , ще отидем в Италия и Испания на море ! На много по висок клас услуги !
  • 7 Англичаните

    34 4 Отговор
    почнаха да се завръщат... купувайте на държавно ниво повече чували за трупове, че да има в какво да ги пращаме обратно у Англия...
  • 8 тъжна истина

    82 1 Отговор
    Истината е , че качеството на "услугата" , която предоставят българските черноморски курорти , далеч не отговаря на цените , които се търсят. Преди бяхме известни с това , че алкохолът , храната и ... "компаньонките" ни са много евтини и безработните "западняци" идваха тук за да се правят на баровци , да ядат и пиянстват 24 ч./ден (и да чукат) на цената на две бири в Лондон. Сега - вече не е така (от-към цени) и съответно и "западните" дегенерати не идват , а да разчитаме , че нормални хора ще дойдат на почивка в България е наивно.
  • 9 Само факти

    41 3 Отговор
    Отварям днес СNN, който се чете от всички европейци и чета статия за предпочитаните дестинации в Европа, курорти в Хърватска, Италия, Испания, Гърция, Португалия и Дания. Е как очаквате да има у нас европейски туристи, като никой не рекламира България.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БОЛШЕВИК

    53 2 Отговор
    На българският хотелиер все нещо му пречи, все някой му е виновен. Турците и гърците вземат изпод носа на нашия мрънкащ хотелиер и освен чуждите,а и българските туристи

    Коментиран от #29

  • 12 Моарейн

    65 3 Отговор

    До коментар #9 от "Само факти":

    И с какво да я рекламира? С евтини проститутки, дрога и менте алкохол? С бетонираното крайбрежие и с фекалните води, щедро изливани в морето? С кофти храната и лошото обслужване? С повсеместните мръсотия, простотия и чалгария?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Скъпи Факти

    28 0 Отговор
    Истината боли. Затова триете истината.

    Коментиран от #21

  • 16 П-рост народ

    21 36 Отговор
    Едвали в друга държава има по-тъпо население.
    Всичко чуждо се хвали а родното се отрича и порицава. На който не му харесва черноморието ни- специално елитните курорти щото му е скъпо, да отива на селските чакълести плажове.в Гърция с хладилната чанта и да не мрънка. Не че в Гърция няма елитни курорти с 5 звездни хотели ама там пък изобщо не им харесва. Да въ е.ъ т-пите цървули .

    Коментиран от #22

  • 17 Миризлив пор

    43 1 Отговор
    Само не мога да разбера защо се оплакват? В общи линии ниско качество и високи цени и постоянния рефрен "няма кадри". В същото време се предлагат пакети в близки страни с много по високо качество, за почти същите цени и усмихнат персонал. Персоналът пък работи на такива места, със по добри условия на труд и по добри заплати.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гъзибаров

    31 1 Отговор
    Проблем на туризма ни изобщо е селянията, пък кой каквото иска да си говори.
    А сега....трийте.
  • 21 БЪЛГАРИН

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "Скъпи Факти":

    Цензурата Е ЖЕСТОКА.
  • 22 Хозо

    18 0 Отговор

    До коментар #16 от "П-рост народ":

    Миналата година на Албена -Парадайз Блу. Супер ама персонала не знае български. Чистенето в стаята от дъжд на вятър. Но освен Дюни и Албена друго......май няма за семейна луксозна почивка
  • 23 гост

    22 8 Отговор
    Изгонихте руснаците и сега ще се радвате на пияни англичани , германци ,поляци и чехи. Няма по смотано правителство от това на Киро мъ--рша--та.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    16 0 Отговор
    Проблемът им е в самите тях. Нищо не е както трябва...
  • 26 Васил

    24 3 Отговор
    Проблема е че Кирчо откадна парите на бедния Българин за да прати Украинците във луксозните хотели вместо във бежанските лагери кадето им е мястото на тези нагълци
  • 27 Селянин

    14 1 Отговор
    Може да минем и без море и без Спа. По-важно е да си осигурим зимнина и топло за зимата. Едни 2000 лева от моят доход ще ги запазя за тази цел.
  • 28 МДААА

    6 1 Отговор
    Близост, защото имаме обща граница с Окраина,...
    Мисле, че чужденците идваха тук заради автентичността на морето и курортите ни,... те си имат бетон,асфалт
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Проданов, София е и балнеоложки център, което често се забравя. Според последни данни на територията на града са регистрирани 44 топли минерални водоизточника (каптажи , сондажи и чешми) с общ дебит 265,5 л/сек , с температура между 19 и 81ºС. При тези данни дневно могат да бъдат обслужени около 70 000 души, което целогодишно прави над 24 млн. чв. дни. Това е едва при 75% използваемост на дебита. Развитието на София, като световен балнеоложки център може да става поетапно с висока степен на етапна завършеност. Разработването на съществуващите 44 минерални водоизточника може да се осъществи без изготвянето на специална обща програма. .Достатъчно е ремонтирането и изграждането на обектите да се извърши съобразно характеристиките им: дебит, температура, здравен ефект. Същевременно е необходимо да се даде по-голяма тежест на спазването на нормативните документи от екологичен характер при различните други дейности, всяка от която може да продължи своето паралелно развитие. Като европейски транспортен възел, целогодишният транспорт на хора и товари от, и към София е бърз и лесен, което е допълнително благоприятно условие.
  • 31 бг икономика

    6 0 Отговор
    Мутри-банкери, мутри-хотелиери и мутри всЕкакви: Това няма, онова няма. Няма, няма и да има. Аре...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Русенец

    0 0 Отговор
    Олеее, горките хотелиерченца. След като се нагушихте с кинти от европейските подаяния, за бежанците, да не искате пак да ви събираме помощи, да оцелеете? Или пък нова схема, като 60/40, може би?
  • 34 Летя

    0 1 Отговор
    Проблемът на нашите курортие, че са отврагителни, никой нищо не инвестира в заобикалящата го среда, нито улици, нито тротоари има, просто едни сгради и на това му казват, "курорт", да стоят гладни и празни, за да се научат!
  • 35 наблюдател

    0 0 Отговор
    Българският манталитет ,че колкото повече си похарчил толко по-добре си почивал си замина.Мнозинството от хората започнаха да уважават парите.