Отидете към основна версия

7 307 12

Държава продава петрола с голяма отстъпка заради Русия

  • петрол-
  • цена-
  • саудитска арабия

Саудитска Арабия понижи цените значително

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Саудитска Арабия предлага част от своя суров петрол марка Arab Light със значителна отстъпка, за да се конкурира с Русия на азиатския пазар, съобщи Bloomberg.

Според нея, Саудитска Арабия е определила цените на Arab Heavy и Arab Medium с най-голямата отстъпка спрямо Arab Light от 2014 г. насам. Това се дължи на факта, че основните вносители на Arab Heavy и Arab Medium са Китай и Индия, които са увеличили покупките на руски петрол.

Кралството също предлага отстъпка за Arab Heavy и Arab Medium на клиенти в Европа и САЩ. В същото време, по-голямата част от купувачите на подобни сортове се намират в азиатските страни, тъй като техните производствени мощности по правило са настроени за тежък петрол.

Саудитска Арабия не е единственият производител от ОПЕК, принуден да се конкурира с руския петрол на азиатския пазар. По-рано агенцията съобщи, че Иран е поставил отстъпка за петрола си (който, под санкциите на САЩ, вече значително отстъпва по стойност на Brent) поради високото търсене на руски енергийни ресурси в Китай. Според търговци, цената на барел ирански петрол към момента е с почти 10 USDпо-ниска от фючърсите за петрола сорт Brent. В същото време преди началото на военните действия в Украйна отстъпката за иранския петрол варираше от 4 до 5 USD.

Китай се превърна в един от ключовите пазари за руски енергийни ресурси, тъй като Москва се стреми да запази износа на петрол на фона на ограниченията поради конфликта в Украйна и антируските санкции. За Техеран китайският пазар е един от малкото, където може да доставя суров петрол, чийто износ е ограничен от санкциите на САЩ.

Вносът на ирански петрол в Китай достигна 700 000 барела на ден през май и юни, според данни на анализаторската компания Kpler. В същото време руският Urals прекрати няколко петролни доставки от Иран, който въпреки това успя да запази износа си за Китай на фона на нарастващото търсене на енергийни ресурси, свързано с облекчаването на епидемичните ограничения в Китай.

Износът на руски петрол за Китай се е увеличил с 55% през май в сравнение с май миналата година, надвишавайки този на Саудитска Арабия и превръщайки Русия в най-големия доставчик на петрол за страната.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.

Свързани новини