Last news in Fakti

6 Юли, 2022 15:43 7 305 12

Държава продава петрола с голяма отстъпка заради Русия

  • петрол-
  • цена-
  • саудитска арабия

Саудитска Арабия понижи цените значително

Държава продава петрола с голяма отстъпка заради Русия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Саудитска Арабия предлага част от своя суров петрол марка Arab Light със значителна отстъпка, за да се конкурира с Русия на азиатския пазар, съобщи Bloomberg.

Според нея, Саудитска Арабия е определила цените на Arab Heavy и Arab Medium с най-голямата отстъпка спрямо Arab Light от 2014 г. насам. Това се дължи на факта, че основните вносители на Arab Heavy и Arab Medium са Китай и Индия, които са увеличили покупките на руски петрол.

Кралството също предлага отстъпка за Arab Heavy и Arab Medium на клиенти в Европа и САЩ. В същото време, по-голямата част от купувачите на подобни сортове се намират в азиатските страни, тъй като техните производствени мощности по правило са настроени за тежък петрол.

Саудитска Арабия не е единственият производител от ОПЕК, принуден да се конкурира с руския петрол на азиатския пазар. По-рано агенцията съобщи, че Иран е поставил отстъпка за петрола си (който, под санкциите на САЩ, вече значително отстъпва по стойност на Brent) поради високото търсене на руски енергийни ресурси в Китай. Според търговци, цената на барел ирански петрол към момента е с почти 10 USDпо-ниска от фючърсите за петрола сорт Brent. В същото време преди началото на военните действия в Украйна отстъпката за иранския петрол варираше от 4 до 5 USD.

Китай се превърна в един от ключовите пазари за руски енергийни ресурси, тъй като Москва се стреми да запази износа на петрол на фона на ограниченията поради конфликта в Украйна и антируските санкции. За Техеран китайският пазар е един от малкото, където може да доставя суров петрол, чийто износ е ограничен от санкциите на САЩ.

Вносът на ирански петрол в Китай достигна 700 000 барела на ден през май и юни, според данни на анализаторската компания Kpler. В същото време руският Urals прекрати няколко петролни доставки от Иран, който въпреки това успя да запази износа си за Китай на фона на нарастващото търсене на енергийни ресурси, свързано с облекчаването на епидемичните ограничения в Китай.

Износът на руски петрол за Китай се е увеличил с 55% през май в сравнение с май миналата година, надвишавайки този на Саудитска Арабия и превръщайки Русия в най-големия доставчик на петрол за страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Лисан

    38 5 Отговор
    На арабите им е лесно, като свърши петролеца, пак ще яхнат камилите, хем са и екологични. Камила с Евро 6 е супер.

    Коментиран от #12

  • 2 Безродник

    40 24 Отговор
    Русия е нашата майка и баща. Нашата родина,нашия хляб и нашата сол....

    Коментиран от #3

  • 3 Предател

    27 9 Отговор

    До коментар #2 от "Безродник":

    а другаря Путин-пътеводна звезда
  • 4 Иван

    45 18 Отговор
    Пък ние сме яката работа и ще купуваме скъп петрол от USA.
    Натова нашето му се вика : " На гол тумбак - чифте пищови!"
  • 5 Китай

    36 7 Отговор
    Китай купува здраво с отстъпка и складира. След година ще се окаже със 100 % печалба пък всички други нека се давят един друг.
  • 6 П.У.Тин.

    4 18 Отговор
    Да се обесят не да се отровят !
  • 7 Интересно

    29 5 Отговор
    Каквото и да стане в света, все Китай печели
  • 8 Гост

    15 9 Отговор
    Значи от цялата статия разбрах следното: че за никоя друга рафинерия във светът не е проблем да работи, или бързо да бъде пренастроена за работа от един сорт петрол на друг, освен тази на Лукойл в България и унгарската!!! Това все едно да отидеш да вариш ракия и казанджията да ти каже, че не може да ти свари ракията или, че нищо няма да изкараш, щото материалът ти бил малко по-гъст и е от виненият сорт мискет, а той варил само от виненият сорт мускат?!!

    Коментиран от #10

  • 9 Сибир да си ходи при Китай

    11 20 Отговор
    Подпукаха ги и в там руснаците.Те суадитите ще си вземат компенсацията от ЕС и Щатите, ама руснаците ще го духат май.
  • 10 инвеститор

    13 30 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Точно така
    България през последните 30 години е управлянвана от Кремъл
    След 30 години най накрая дойде като пророк Киро и почна да сече пипалата на червената чума която задушаваше БГ
    70 доносника саботиращи БГ развитието бяха изгонени
  • 11 Ицо

    1 0 Отговор
    А в България ни продават горивата с голяма настъпка
  • 12 Георги

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Лисан":

    И ние скоро ще минем на впрегатен транспорт)))))))