Отидете към основна версия

1 132 11

Темповете на промишленост в еврозоната

  • промишленост-
  • еврозона-
  • темпове

По-сдържано от прогнозираното свиване

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Промишлената активност в еврозоната се сви през декември за шести пореден месец, но по-сдържано спрямо ноември, което предполага, че промишлеността в региона на единната валута вече успя да достигне дъно, от което да започне да се подобрява с оглед възстановяването на веригите на доставки и отслабващия инфлационен натиск.

Това показват окончателните данни от ежемесечното проучване на S&P Global, публикувани в първия работен ден на 2023 г. и цитирани от БНР.

Окончателният PMI индекс на мениджърите в промишления сектор отскочи през декември до 47,8 от 47,1 ноември, но все още остава за шести пореден месец под важното ниво от 50 пункта, разделящо растежа от свиването на бизнес активността.

Производственият подиндекс PMI, който се използва за определяния от S&P Global общ индекс на икономическата активност, очакван в сряда, пък нарасна през декември до 47,8 пункта от 46,0 месец по-рано, достигайки най-високо ниво от юни 2022 г. насам.

"Забавянето за втори пореден месец на свиването на промишлеността носи известен предпазлив оптимизъм в намиращия се в тежко положение производствен сектор преди началото на новата година", отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

"Перспективите се просветлиха на фона на признаци за подобрение на веригите на доставки и с оглед на подчертаното омекотяване на инфлационния натиск, както и успокояването на опасенията относно енергийната криза в региона, отчасти благодарение на държавните помощи", добави той.

Това води до подобряване на PMI индекс за промишлеността в бъдеще до 53,8 пункта от 48,8 пункта месец по-рано.

"Броят на оптимистите по отношение на предстоящата година също надвишава песимистите за първи път от август, намеквайки за постоянно подобрение на бизнес доверието", каза Уилямсън.

Известни подобрения бележат и промишлените PMI индески на водешите европейски икономики.

Окончателният промишлен PMI на Германия се повиши през декември до 47,1 пункта от 46,2 пункта през ноември, аналогичният индекс на Франция отскочи до 49,2 от 48,3 пункта, на Италия се повиши слабо до 48,5 от 48,4 пункта и на Испания до 46,4 от 45,7 пункта.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини