Last news in Fakti

2 Януари, 2023 16:21 1 124 11

Темповете на промишленост в еврозоната

  • промишленост-
  • еврозона-
  • темпове

По-сдържано от прогнозираното свиване

Темповете на промишленост в еврозоната - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Промишлената активност в еврозоната се сви през декември за шести пореден месец, но по-сдържано спрямо ноември, което предполага, че промишлеността в региона на единната валута вече успя да достигне дъно, от което да започне да се подобрява с оглед възстановяването на веригите на доставки и отслабващия инфлационен натиск.

Това показват окончателните данни от ежемесечното проучване на S&P Global, публикувани в първия работен ден на 2023 г. и цитирани от БНР.

Окончателният PMI индекс на мениджърите в промишления сектор отскочи през декември до 47,8 от 47,1 ноември, но все още остава за шести пореден месец под важното ниво от 50 пункта, разделящо растежа от свиването на бизнес активността.

Производственият подиндекс PMI, който се използва за определяния от S&P Global общ индекс на икономическата активност, очакван в сряда, пък нарасна през декември до 47,8 пункта от 46,0 месец по-рано, достигайки най-високо ниво от юни 2022 г. насам.

"Забавянето за втори пореден месец на свиването на промишлеността носи известен предпазлив оптимизъм в намиращия се в тежко положение производствен сектор преди началото на новата година", отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

"Перспективите се просветлиха на фона на признаци за подобрение на веригите на доставки и с оглед на подчертаното омекотяване на инфлационния натиск, както и успокояването на опасенията относно енергийната криза в региона, отчасти благодарение на държавните помощи", добави той.

Това води до подобряване на PMI индекс за промишлеността в бъдеще до 53,8 пункта от 48,8 пункта месец по-рано.

"Броят на оптимистите по отношение на предстоящата година също надвишава песимистите за първи път от август, намеквайки за постоянно подобрение на бизнес доверието", каза Уилямсън.

Известни подобрения бележат и промишлените PMI индески на водешите европейски икономики.

Окончателният промишлен PMI на Германия се повиши през декември до 47,1 пункта от 46,2 пункта през ноември, аналогичният индекс на Франция отскочи до 49,2 от 48,3 пункта, на Италия се повиши слабо до 48,5 от 48,4 пункта и на Испания до 46,4 от 45,7 пункта.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вова

    10 2 Отговор
    Тия европейските колонии на Сащ са най-големите загубеняци.

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вова

    11 2 Отговор
    Ако PMI ти е под 50 и си целия в кредити. Как ще плащаш кредита?
    Тия значения 46-48 означават че масово се затварят заводи и производста в Европа. Десетки, че и стотици хиляди са вече безработни по тази причина или ще станат.

    Да видим какъв е PMI в Русия. Паднал е.
    През Ноември 2022 PMI на Русия е 53.2 най-високия за последните 6 години.

    Декември 2022 PMI в Русия е 53. Освен това Русия няма кредити каквито имат повечето от колониите на Сащ.

    Коментиран от #10

  • 5 БЪЛГАРИН🇧🇬

    7 1 Отговор
    Русия и Путин са виновни.... хахаха.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вова

    8 1 Отговор
    Според Сън Дзю. Гръбнака на всяка война е икономиката.
    Големите играчи знаят това.
    Чисто икономически Нато губят навсякъде. Вова им направи икономически блитцкриг(мълниеносно превземане).
    Аверите на Вова - Индия, Китай, Иран,СНГ, много африкански страни, Бразилия, Близкия изток, Азия. Също си мечтаят на счупят гръбнака(икономиката) на империята Сащ и нейните васали. Понеже са ги колонизирали и грабили стотици години. Затова Сащ ще си избере нов президент, ще разкара всички представители от Дома за Възрастни с увреждания - Пелоси, Байдън и други фанатици.
    След това ще си направи мирна сделка с Вова и аверите му. Да не чупят гръбнака на Сащ, вместо това да го направят доста по-малък. Разбира се изгодните условия за Сащ ще платят безбройните и без това полубанкрутирани колонии и васали на Сащ.
  • 9 Бай Дън

    4 2 Отговор
    Не бъркайте дъно с корекция! Като отмине корекцията знаете ли какво следва? Знаете ама не ви изнася. Айде честита нова година и да стоим далеч от
    зоната на длъжниците на която и викат еврозона.
  • 10 Мммда

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вова":

    Затова значи Шолц ходи да се моли на Китай за кредит, защото не може да осигури нужните гаранции за неговото бъдещо покритие.
  • 11 Гост

    2 0 Отговор
    Благодаряйте се на меката зима в Европа. Свие ли студ, като в шатите, тука сме окапали.