Отидете към основна версия

4 370 18

Иван Стойков: Всяко домакинство да си прави сметката

  • иван стойков-
  • инфлация-
  • доходи-
  • домакинства

В условията на инфлацията планирането на разходи става още по-необходимо, заяви финансовият анализатор

Снимка: Евронюз България

„В условия на инфлация е още по-необходимо управлението на личните средства, тоест правилното планиране на разходите. Още повече ако работим в сектор, в който доходите не могат да настигнат инфлацията и тогава планирането на месечните и бъдещи разходи става изключително необходимо.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime финансовият анализатор Иван Стойков.

Той посъветва всяко домакинство да си направи сметка какви точно продукти и услуги и потребяват и дали може да се лиши изцяло или частично от дадена покупка и разход.

Ако можем да ограничим или ограничим разходите, които няма да ни ограничат стандарта на живот – да го направим.

В общия случай доходите трудно догонват нивото на инфлацията, посочи Стойков. По думите му въпреки месеците на задържане на броя сключени сделки с имоти, но пък през последния месец има съживяване.

За момента аз поне не забелязвам да има корекция в цените на имотите. Няма съществени корекции в посока надолу. Някакво уравновесяване.

„Нивото на кредитиране си остава относително високо. Забелязват се определени темпове на забавяне – например ипотечното кредитиране бележи известно забавяне спрямо предходния месец“, отбеляза Стойков.

„Ако този, който възнамерява да купува имот, има жилищна нужда – почти винаги е удачен момент (за имот – бел. ред.). Ако става въпрос за инвестиция и въпросният кандидат за кредит вече си има жилище, тогава разговорът става съвсем друг“, каза още финансовият анализатор.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.

Свързани новини