Отидете към основна версия

2 397 4

Пилотът Николай Калайджиев преследва нов световен рекорд на 18 юни, на изложение INTER DRONE EXPO

  • inter drone expo-
  • изложение

След като през март в полет с пилота Иво Табаков описа контура на на българската държавна граница, за тази година българинът си поставя като цел още два Световни рекорда

Поставяне на нов световен рекорд. Това е целта, която кап. Николай Калайджиев ще преследва на 18 юни. Двукратният световен рекордьор с лек самолет ще се включи в зрелищните демонстрации на летище Лесново, които са част от изложението за дрон, антидрон и безпилотни системи – INTER DRONE EXPO.

Именно на 18 юни българинът, който нееднократно прославя страната ни, за първи път ще се впусне в поставянето на напълно нов световен рекорд. „Досега, през 2021г. и 2022г. той последователно подобри рекордите на FAI за „Speed over a recognised course, round trip“ и за максимален брой излитания и кацания в рамките на един час“, споделя вдъхновяващият му екип. Всеки от нас може да подкрепи начинанията, които двукратния световен рекордьор ще предприеме през тази година на www.landbg.info.

„Моята крайна цел е да стана астронавт“

Николай Калайджиев е професионален военен, лицензиран граждански и акробатичен пилот. Пилотирането открива като свое призвание през 2010 г., когато е състезател по колоездене и мотокрос. Пет години по-късно е сред участниците в конференцията за млади пилоти „Young eagles week“, а през 2018г. се дипломира като летец-пилот в НВУ „Васил Левски“ и впоследствие се включва в редиците на българската военна авиация.

Верен на своите принципи – поставяне на високи цели и изпълнението им, в началото на десетилетието той се впуска в преследване на Световни лекорди с лек самолет. През 2021г. подобрява постижението на FAI за „Speed over a recognised course, round trip“ (2021г.) , а през следваща, 2022г. – за максимален брой излитания и кацания в рамките на един час и става рекордьор на Guinness. „Поставянето на рекорд на Guinness вече е изпълнена моя мечта, но за мен това е само стъпка към новите предизвикателства. Моята крайна цел е да стана астронавт.“, споделя Николай Калайджиев.

В началото на тази година, по повод Националния празник на България 3 март, той и Иво Табаков извършиха полет, описващ контура на българската държавна граница. Самолетът се пилотира от Иво Табаков, а Калайджиев помага с планирането, навигацията и разрешителните. За десет часа и трийсет и седем минути двамата изминават 2480км.

А докато се подготвя за достигането на новите постижения, Николай Калайджиев непрестанно изпълнява дълга си като военен пилот. Като част от екипа на Спартан, той участва в хуманитарните мисии през 2021г. при земетресенията в Хърватия. След участието си в хуманитарните мисии през февруари тази година – след земетресенията в Турция и Сирия, той е удостоен с Почетна грамота от Президента на Република България - Румен Радев за висок професионализъм, себеотрицание и изпълнен дълг.

Сред максимите, които са двигател в делата на Николай Калайджиев, който ще видим наживо на летище Лесново на 18 юни, са:

Поставям Световни рекорди и не спирам да се развивам.

Единственият ми опонент това съм аз самият.

Аз съм иноватор, не имитатор.

Успоредно с участието на Николай Калайджиев на летище Лесново на 18 юни, като част от изложение INTER DRONE EXPO, ще се провеждат демонстрации с различни видове дронове и безпилотни системи, предназначени за любители, за индустрията и логистиката, селското стопанство, охраната, наблюдението, спасителните операции и други.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини