Last news in Fakti

5 Май, 2023 18:20 2 308 4

Пилотът Николай Калайджиев преследва нов световен рекорд на 18 юни, на изложение INTER DRONE EXPO

  • inter drone expo-
  • изложение

След като през март в полет с пилота Иво Табаков описа контура на на българската държавна граница, за тази година българинът си поставя като цел още два Световни рекорда

Пилотът Николай Калайджиев преследва нов световен рекорд на 18 юни, на изложение INTER DRONE EXPO - 1

Поставяне на нов световен рекорд. Това е целта, която кап. Николай Калайджиев ще преследва на 18 юни. Двукратният световен рекордьор с лек самолет ще се включи в зрелищните демонстрации на летище Лесново, които са част от изложението за дрон, антидрон и безпилотни системи – INTER DRONE EXPO.

Именно на 18 юни българинът, който нееднократно прославя страната ни, за първи път ще се впусне в поставянето на напълно нов световен рекорд. „Досега, през 2021г. и 2022г. той последователно подобри рекордите на FAI за „Speed over a recognised course, round trip“ и за максимален брой излитания и кацания в рамките на един час“, споделя вдъхновяващият му екип. Всеки от нас може да подкрепи начинанията, които двукратния световен рекордьор ще предприеме през тази година на www.landbg.info.

„Моята крайна цел е да стана астронавт“

Николай Калайджиев е професионален военен, лицензиран граждански и акробатичен пилот. Пилотирането открива като свое призвание през 2010 г., когато е състезател по колоездене и мотокрос. Пет години по-късно е сред участниците в конференцията за млади пилоти „Young eagles week“, а през 2018г. се дипломира като летец-пилот в НВУ „Васил Левски“ и впоследствие се включва в редиците на българската военна авиация.

Верен на своите принципи – поставяне на високи цели и изпълнението им, в началото на десетилетието той се впуска в преследване на Световни лекорди с лек самолет. През 2021г. подобрява постижението на FAI за „Speed over a recognised course, round trip“ (2021г.) , а през следваща, 2022г. – за максимален брой излитания и кацания в рамките на един час и става рекордьор на Guinness. „Поставянето на рекорд на Guinness вече е изпълнена моя мечта, но за мен това е само стъпка към новите предизвикателства. Моята крайна цел е да стана астронавт.“, споделя Николай Калайджиев.

В началото на тази година, по повод Националния празник на България 3 март, той и Иво Табаков извършиха полет, описващ контура на българската държавна граница. Самолетът се пилотира от Иво Табаков, а Калайджиев помага с планирането, навигацията и разрешителните. За десет часа и трийсет и седем минути двамата изминават 2480км.

А докато се подготвя за достигането на новите постижения, Николай Калайджиев непрестанно изпълнява дълга си като военен пилот. Като част от екипа на Спартан, той участва в хуманитарните мисии през 2021г. при земетресенията в Хърватия. След участието си в хуманитарните мисии през февруари тази година – след земетресенията в Турция и Сирия, той е удостоен с Почетна грамота от Президента на Република България - Румен Радев за висок професионализъм, себеотрицание и изпълнен дълг.

Сред максимите, които са двигател в делата на Николай Калайджиев, който ще видим наживо на летище Лесново на 18 юни, са:

Поставям Световни рекорди и не спирам да се развивам.

Единственият ми опонент това съм аз самият.

Аз съм иноватор, не имитатор.

Успоредно с участието на Николай Калайджиев на летище Лесново на 18 юни, като част от изложение INTER DRONE EXPO, ще се провеждат демонстрации с различни видове дронове и безпилотни системи, предназначени за любители, за индустрията и логистиката, селското стопанство, охраната, наблюдението, спасителните операции и други.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Летчик

    2 5 Отговор
    Да проба с МиГ-29 ако не се разпадне.
  • 2 Джъмбо джет

    3 1 Отговор
    Самолетът му е бърз и маневрен, ама е малък.

    Коментиран от #3

  • 3 Пепо Летеца

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Джъмбо джет":

    Твоя колко е голям?

    Коментиран от #4

  • 4 Пепо Летеца

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пепо Летеца":

    Грешка: ТвояТ
    Фактиту, дайте шанс да си коригираме грешките в коментарите, да ни се не смят...