Отидете към основна версия

19 166 15

До 9 години тази държава ще остане без газ

  • нидерландия-
  • газ-
  • запаси

Запасите в Нидерландия ще се изчерпят, ако добивът продължи със сегашното темпо

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Запасите от газ в Холандия ще бъдат напълно изчерпани за по-малко от 9 години, ако производството продължи на сегашните нива. Това предупреждение отправи Централното статистическо бюро на страната.

Според организацията през 2022 г. Нидерландия е произвела общо 16,1 милиарда кубически метра. м газ от различни находища. От своя страна, общите проучени запаси в момента се оценяват на 142 млрд. куб. м. Става дума за "малки залежи на сушата и в Северно море", уточниха от статистическата служба.

Тази цифра не включва полето Гронинген, което е най-голямото в страната. То произвежда газ от 1963 г., като в пика си през 2013 г. е произвел повече от 50 млрд. куб. м газ, но правителството реши напълно да спре развитието му във връзка със земетресенията, причинени от производството на газ. През 2022 г. той е произвел малко над 2 млрд. куб.м газ. През 2023 г. добивът на газ в него ще бъде спрян, а през 2024 г. той трябва да бъде напълно затворен.

Най-малко 127 000 от 327 000 домове в региона са повредени от земетресения, според института Гронинген, който оценява щетите от минните дейности. Правителството преди това одобри план за компенсиране на местните жители, засегнати от предизвикани от човека земетресения. Общата сума на компенсациите ще бъде 22 млрд. EUR през следващите 30 години.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 22 гласа.

Свързани новини