Отидете към основна версия

1 354 3

Годишната инфлация в Аржентина надхвърли 250%

  • аржентина-
  • инфлация-
  • ръст
Снимка: Shutterstock

Инфлацията в Аржентина за 12 месеца е над 250%, съобщи Националният институт за статистика и преброяване на Аржентина (INDEC) в доклад, публикуван на уебсайта на институцията. „Инфлацията достигна 20,6% през януари, а през последните 12 месеца възлиза на 254,2%“, се посочва в документа.

Според отчета през януари разходите за услуги в транспортния сектор са се увеличили с 26,3% поради поскъпването на билетите за градския транспорт, както и по-високите цени на горивата. Разходите за телефонни услуги и достъп до интернет се увеличават с 25,1%. Цената на продуктите за лична хигиена и в резултат на това козметичните услуги се увеличават рязко - с 44,4%.

Най-малко поскъпват облеклото и обувките (увеличението през януари е с 11,9%), както и образованието, чиито разходи се увеличават с 0,9%.

В началото на януари Институтът по статистика и преброяване на Аржентина публикува данни за инфлацията за 2023 г., според които цените в страната са се увеличили средно с 211,4% за 12 месеца. Инфлацията се ускори след избирането на Хавиер Майли за държавен глава на 19 ноември 2023 г.

Хавиер Майли, който встъпи в длъжност като президент на 10 декември миналата година, в първата си реч като държавен глава определи ситуацията в страната като критична и заяви необходимостта от шокови мерки в икономиката. Политикът-либертарианец се застъпва за минимална държавна намеса, счита за необходимо премахването на Централната банка на Аржентина за борба с инфлацията и позволява доларизацията на икономиката.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини