Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 10:21 1 345 3

Годишната инфлация в Аржентина надхвърли 250%

  • аржентина-
  • инфлация-
  • ръст
Годишната инфлация в Аржентина надхвърли 250% - 1
Снимка: Shutterstock

Инфлацията в Аржентина за 12 месеца е над 250%, съобщи Националният институт за статистика и преброяване на Аржентина (INDEC) в доклад, публикуван на уебсайта на институцията. „Инфлацията достигна 20,6% през януари, а през последните 12 месеца възлиза на 254,2%“, се посочва в документа.

Според отчета през януари разходите за услуги в транспортния сектор са се увеличили с 26,3% поради поскъпването на билетите за градския транспорт, както и по-високите цени на горивата. Разходите за телефонни услуги и достъп до интернет се увеличават с 25,1%. Цената на продуктите за лична хигиена и в резултат на това козметичните услуги се увеличават рязко - с 44,4%.

Най-малко поскъпват облеклото и обувките (увеличението през януари е с 11,9%), както и образованието, чиито разходи се увеличават с 0,9%.

В началото на януари Институтът по статистика и преброяване на Аржентина публикува данни за инфлацията за 2023 г., според които цените в страната са се увеличили средно с 211,4% за 12 месеца. Инфлацията се ускори след избирането на Хавиер Майли за държавен глава на 19 ноември 2023 г.

Хавиер Майли, който встъпи в длъжност като президент на 10 декември миналата година, в първата си реч като държавен глава определи ситуацията в страната като критична и заяви необходимостта от шокови мерки в икономиката. Политикът-либертарианец се застъпва за минимална държавна намеса, счита за необходимо премахването на Централната банка на Аржентина за борба с инфлацията и позволява доларизацията на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 морския

    10 0 Отговор
    там от десетилетия живеят с голяма инфлация - още за живи и здрави ! не ги мислете !
  • 2 бл.134 в Zап. парк

    6 0 Отговор
    Новия президент добре ги работи !
  • 3 Даммм

    6 0 Отговор
    Оня рошавия ултра демократ тотално ще"ги оправи" аржентинците...-предишният им живот ще им се стори райски спрямо това което ги чака с тоя американски пал я чо