Отидете към основна версия

8 762 98

Войната срина икономиката на Израел

  • израел-
  • икономика-
  • срив-
  • ивицата газа-
  • война

Понижението е с близо 20% през четвъртото тримесечие на 2023 година

Снимка: Shutterstock

Производството в Израел се сви рязко през последното тримесечие на 2023 г., спадайки за първи път от близо 2 години насам. Войната с Хамас нанесе тежък удар върху икономиката.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се срина с 19,4% на годишна база в сравнение с тримесечието от юли до септември, когато нарасна с 1,8%, сочат данните на Централното статистическо бюро на Израел.

По-лошото от очакваното понижение беше предизвикано от спад от 26,9% в частното потребление, тъй като доверието се срина след атентатите от 7 октомври и домакинствата намалиха разходите.

Фиксираните инвестиции от страна на бизнеса се сринаха с 67,8%, „задвижвани от почти спиране на жилищното строителство в резултат на мобилизация на войници от армията и намаляването на палестинските работници“, посочва Лиъм Пийч, старши икономист за развиващите се пазари в Capital Economics. Износът е намалял с 18,3%.

„Въпреки че изглежда, че възстановяването ще се задържи през първото тримесечие, ръстът на БВП през 2024 г. като цяло вероятно ще отчете един от най-слабите си нива в историята“, каза Пийч.

Миналата година икономиката на Израел е нараснала с 2%, според статистическата служба.

Свиването на производството е последната лоша икономическа новина за Израел, който води война в Газа, целяща да унищожи Хамас.

Очаква се конфликтът да струва на Израел около 255 милиарда шекела (70,3 млрд. USD) до края на 2025 г., което се равнява на около 13% от БВП, според Bank of Israel.

През ноември централната банка намали прогнозата си за ръст на БВП тази година до 2% от оценка от 3% в навечерието на войната.

А по-рано този месец Moody's предостави първото в историята понижение на кредитния рейтинг на Израел, позовавайки се на повишен политически риск и влошаване на публичните финанси, произтичащи от войната.

От избухването на войната работната сила в Израел се е свила с около 7%, след като повече от 300 000 военни бяха призовани, според Института за изследване на националната сигурност към университета в Тел Авив.

Технологичната индустрия представлява 18% от БВП на Израел, около половината от износа на страната и 30% от данъчните приходи, което прави просперитета ѝ от решаващо значение за икономиката на Израел.

Израелските технологични компании събраха около 10 млрд. USD през 2023 г., приблизително половината от нивото от предходната година, на фона на глобалното забавяне на набирането на средства за стартиращи фирми и тъй като плановете на израелското правителство да отслаби съдебната система изплашиха инвеститорите.

„Конфликтът направи още по-трудно набирането на пари, но търсенето на услуги на технологични фирми се задържа на добри нива, тъй като индустрията обслужва предимно международни клиенти“, според изпълнителния директор на StartupNation Central Ави Хасън.

Технологичният сектор „показва невероятна устойчивост по отношение на способността си да спазва крайните срокове на продуктите и да поддържа непрекъснатост на бизнеса“, каза той пред CNN.

„Най-големите технологични компании в света, които колективно наемат хиляди хора в Израел, продължават да правят бизнес в страната“, отбеляза също Хасън, но добави, че остава „огромна несигурност“ относно продължителността и последиците от войната.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.

Свързани новини