Last news in Fakti

25 Февруари, 2024 22:15 8 716 98

Войната срина икономиката на Израел

  • израел-
  • икономика-
  • срив-
  • ивицата газа-
  • война

Понижението е с близо 20% през четвъртото тримесечие на 2023 година

Войната срина икономиката на Израел - 1
Снимка: Shutterstock

Производството в Израел се сви рязко през последното тримесечие на 2023 г., спадайки за първи път от близо 2 години насам. Войната с Хамас нанесе тежък удар върху икономиката.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се срина с 19,4% на годишна база в сравнение с тримесечието от юли до септември, когато нарасна с 1,8%, сочат данните на Централното статистическо бюро на Израел.

По-лошото от очакваното понижение беше предизвикано от спад от 26,9% в частното потребление, тъй като доверието се срина след атентатите от 7 октомври и домакинствата намалиха разходите.

Фиксираните инвестиции от страна на бизнеса се сринаха с 67,8%, „задвижвани от почти спиране на жилищното строителство в резултат на мобилизация на войници от армията и намаляването на палестинските работници“, посочва Лиъм Пийч, старши икономист за развиващите се пазари в Capital Economics. Износът е намалял с 18,3%.

„Въпреки че изглежда, че възстановяването ще се задържи през първото тримесечие, ръстът на БВП през 2024 г. като цяло вероятно ще отчете един от най-слабите си нива в историята“, каза Пийч.

Миналата година икономиката на Израел е нараснала с 2%, според статистическата служба.

Свиването на производството е последната лоша икономическа новина за Израел, който води война в Газа, целяща да унищожи Хамас.

Очаква се конфликтът да струва на Израел около 255 милиарда шекела (70,3 млрд. USD) до края на 2025 г., което се равнява на около 13% от БВП, според Bank of Israel.

През ноември централната банка намали прогнозата си за ръст на БВП тази година до 2% от оценка от 3% в навечерието на войната.

А по-рано този месец Moody's предостави първото в историята понижение на кредитния рейтинг на Израел, позовавайки се на повишен политически риск и влошаване на публичните финанси, произтичащи от войната.

От избухването на войната работната сила в Израел се е свила с около 7%, след като повече от 300 000 военни бяха призовани, според Института за изследване на националната сигурност към университета в Тел Авив.

Технологичната индустрия представлява 18% от БВП на Израел, около половината от износа на страната и 30% от данъчните приходи, което прави просперитета ѝ от решаващо значение за икономиката на Израел.

Израелските технологични компании събраха около 10 млрд. USD през 2023 г., приблизително половината от нивото от предходната година, на фона на глобалното забавяне на набирането на средства за стартиращи фирми и тъй като плановете на израелското правителство да отслаби съдебната система изплашиха инвеститорите.

„Конфликтът направи още по-трудно набирането на пари, но търсенето на услуги на технологични фирми се задържа на добри нива, тъй като индустрията обслужва предимно международни клиенти“, според изпълнителния директор на StartupNation Central Ави Хасън.

Технологичният сектор „показва невероятна устойчивост по отношение на способността си да спазва крайните срокове на продуктите и да поддържа непрекъснатост на бизнеса“, каза той пред CNN.

„Най-големите технологични компании в света, които колективно наемат хиляди хора в Израел, продължават да правят бизнес в страната“, отбеляза също Хасън, но добави, че остава „огромна несигурност“ относно продължителността и последиците от войната.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мхм

    59 10 Отговор
    Че каква икономика има Израел

    Коментиран от #2, #26, #78

  • 2 Капково...

    36 6 Отговор

    До коментар #1 от "Мхм":

    ... Напояваща!!!
  • 3 Да бе

    69 7 Отговор
    Стига де, целият краварско/англосаксонски свят им помага за каузата срещу палестинците.

    Коментиран от #6, #79

  • 4 Механик

    82 9 Отговор
    Израел няма икономика. Е, там малко оръжие произвеждат, но друго НЯМА.
    Икономиката на Израел е като икономиката на САЩ. освен оръжие нищо не произвеждат.
    Всичкият им БВП се дължи на лихви, акцизи, измами, застраховки и принуждаване на останалия свят да прави като тях и да внася в касата на ционизма.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 АнглосЪксонските паразити

    49 5 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе":

    Помагат, но и те са рецесия.
    Корабът потъва и всеки се спасява по единично...
  • 7 Хохо Бохо

    11 53 Отговор
    "Войната срина икономиката на Израел"

    Войната срина и икономиката на Русия.
    Всичките пари ги дават за оръжия и муниции и след това ги унищожават в Украйна...

    А ватенките? Какво ще ядат ватенките?
    Аз се сещам за нещо, ама няма да го споделя за да не ме цензурират,,,

    Коментиран от #8, #51, #70, #80

  • 8 ха ха ха .....умник

    34 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хохо Бохо":

    Ма нито си красив , нито умен .... Гледай си постната пица и не мисли другите .
  • 9 Хаха

    26 6 Отговор
    Да си бъркат във федералния резерв под гърнето на Бай Дъно хаха
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Шарл Де Гол

    15 50 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Любо

    43 9 Отговор
    Добри новини, щом страдат еврейските нацисти , ние сме ЗА!
  • 14 Лъжат гнидите

    28 7 Отговор
    Страх ги е от санкции и се правят на жертвички
  • 15 Голям дял в икономиката им

    42 6 Отговор
    има Тел Авив като световен център на финансовите измами, които ежегодно носят 3 милиарда долара. Това го гледах по "Нешънъл Джиографик", в епизод на "Трафиканти". Иначе за тези, които случайно не знаят, а аз го разбрах наскоро, Израел няма конституция. Поредната "демокрация", поддържана от САЩ.

    Коментиран от #17

  • 16 Хитлеряху (Натаняху)

    46 9 Отговор
    Израел три пъти фалирва и САЩ все го спасява щото е братска нацистка държава. 1992 беше най тежко, кардинално изпънат в шпиц, ама тотален фалит и САЩ стана гарант щото нацист в нужда се познава

    Коментиран от #81

  • 17 Това че няма конституция

    35 5 Отговор

    До коментар #15 от "Голям дял в икономиката им":

    им е най малкият проблем. Основният е че всички до един израелски закони са доказано расистки и нацистки и за всеки един подробен доклад има в ООН. Екологичният май само не беше но и той се оказа пак расистки в частта си за кладенците за вода кой може и кой не може да притежава
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Логично

    40 5 Отговор
    Палестинците им работеха.Не съм чул и видял евреин да работи !
  • 20 Санкции и пълна изолация

    34 6 Отговор
    заслужава нациста Израел. Стопиране на вноса на всякакви суровини и храни. Пълна изолация

    Коментиран от #23

  • 21 Двама от първите 10 най богати

    29 7 Отговор
    израелци са собственици на круизни компании .Там трябва да ги ударят. Още двама са руснаци, вече ги удариха.... Ислямските страни, Азерите и Казахите спряха оръжие от тях да купуват, Турция ги отряза.....Ковида свърши, далаверата умря с разните им там машини и пръдни .....съвсем нормално е да се срива икономиката на Израел, но това е само началото
  • 22 Генерал Колев

    13 19 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролно-пропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Администрацията на Доналд Тръмп, правилно е разбрала и подходила по въпросът. Сегашната на Байдън греши! Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен

    Коментиран от #58, #93

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Без помощите от САЩ

    32 6 Отговор
    Израел не може и 8 месеца да издържи реално.Сега поне ще спестят пари от екскурзии в чужбина. Поне за 25-50 години. Така хубаво ще се оградят с тел и бетон че ще се чувстват действително като полско гето от 1940 г
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Че каква война водят?

    29 10 Отговор

    До коментар #1 от "Мхм":

    С разни фанатизирани кел.ши обути с джапанки, без авиация , ПВО, танкове и артилерия! До сега трябваше да са ги арестували и предали на майките им да ги нашляпат по зад..ците! Явно и прословутата израелска армия е едно корупционно ла.но като НАТО! Неслучайно Путин ги разоръжи за една година и сега нямат патрони да се застрелят. Същата история е при Израел. Гепене, гепене, гепене, навсякъде ППДБ и ГЕРБ, в целия колективен запад!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Генерал Айзенхауер

    10 28 Отговор
    Нападението на ХАМАС на 7 октомври 2023г, и станалите масови убийства на мирни хора и издевателства над мирното израелско население, преля чашата на търпението. Ситуацията е следната, единият Народ трябва да напусне Палестина, просто да отиде да живее някъде. Палестинци и израелци не могат да съжителастват заедно. И тъй като ЕВРОПА и държавите от ЕС направиха жест, като приеха в своите държави милиони ислямски мигранти. Сега на свой ред богатите арабски държави, Египет и Турция трябва да отворят своите граници и приемат палестинският Народ на своя територия. Това е жест, Както Европа направи жест. НЯМА ДРУГО РЕШЕНИЕ!
  • 30 Читателка

    11 3 Отговор

    До коментар #28 от "Израел е като Чечня":

    Объркал си Форума
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Даааа примати

    13 4 Отговор
    Технологичната индустрия представлява едва 18% от БВП на Израел. Написаното в статията е верно но към 2021 сега е 17,3% и рязко спада
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Да да

    18 7 Отговор
    сринала се икономиката на Израел ////// Не може да се срине нещо което го няма. Единствено торове правят някакви но не знам дали са изкуствени или естествени и оръжия с краден патент

    Коментиран от #44

  • 43 ХМММ

    11 3 Отговор
    Hmm странно. Всичко пада в икономиката на Израел, но шекела не се променя.. Сега 4-5 месеца на войната се нормализира след кратка загуба след ноември.
    Добре ги поодържа Америка
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Извинявай прав си

    8 5 Отговор

    До коментар #41 от "Студент":

    Тел Авив като цяло е по зле
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Чечня поне дини има

    13 6 Отговор

    До коментар #39 от "Квото Чечня":

    Има я. Най големият производител в света. А Израел и дини нямат
  • 48 Стига завижда

    12 5 Отговор

    До коментар #46 от "Мдаа":

    А израелците в Негев отиват. Отново бедуини
  • 49 Копейкин

    4 13 Отговор
    Е така и в московията ,просто там обичат много да лъжат.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хомосапиенс

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хохо Бохо":

    Ще ядат на старото джудже малките шишарки.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ще налапат те

    5 3 Отговор

    До коментар #50 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    кошера
  • 54 Пилотът Гошу

    12 2 Отговор

    До коментар #34 от "Българка":

    Че ционистите ги вършат къде повече от 1967 насам. Кво ревеш на чужд гроб?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 културният Израел .....ти чуваш ли се ?

    8 2 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    Скоро по смешно нещо не бях чел. Направо е центъра на културата мен да питаш. Оти пикаш на дуваро,
    баджанак, баджанак,
    ще те топнем на джандаро,
    баджанак, баджанак.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Пилотът Гошу

    23 4 Отговор

    До коментар #22 от "Генерал Колев":

    Че що да ги приемат? Хората си имат собствени територии. Какво общо имат с глупостите на Европа? САЩ ги бомби, Европа ги прибира, ти ги храниш, гений такъв...
    Египет кого бомбят в Газа? От къф зор да се махат хората от земите си? Да се пръждосват ционистите, и без това са от всякъде другаде, но не и от там.

    Коментиран от #60, #61

  • 59 Хитлеряху (Натаняху)

    4 5 Отговор
    Съжалявам да ви го кажа ама си е баш тъй : които ядат некошерна храна, „стават глупав“....Човек, който яде некошерна храна, мозъкът му става глупав, той не може да разбере нещата, не ги разбира. ======..
  • 60 Тоз Генчо Колев

    2 4 Отговор

    До коментар #58 от "Пилотът Гошу":

    се мисли за Генерал Колев щото не яде кошерна храна и мозъкът му става глупав и не може да разбере нещата, не ги разбира.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Стамат циониста

    4 3 Отговор
    Се скъса да лъже тази вечер във Форума.Спри се малко бре .
  • 64 какво ще се случи?

    9 4 Отговор

    До коментар #61 от "Генерал Колев":

    Израел ще се само-оградят с бодлива тел и панели, ще си турнат пранги на краката и ръцете и ще си живеят диво и щастливо в кочинката си още 100 години. Може и в Източен Йерусалим 30000 палестински жилища още да съборят до седмица две, всич няма да съм изненадан И? Няма и да си помислят даже в Гърция примерно да отидат и носа си от дупката да покажат и 12 служби ще ги обгрижват ....хубост неземна ще сътворят ...

    Коментиран от #74, #92

  • 65 Уса

    13 1 Отговор
    Исраел няма икономика,защото цял живот е на издръжката на сащ демек живеят на аванта
  • 66 Чичо Сам е психопат

    14 1 Отговор
    Е нищо де, нали Американските братя подпомагат с милиарди геноцида, под натиска на Израелското лоби в САЩ. Те това най си го могат - войни, цветни революции, геноцид, сваляне на демократични правителства, дестабилизиране и опустошаване на цели страни - ЦРУ са спецове!
  • 67 БеГемот

    3 2 Отговор
    Осем пъти по голяма от българската при девет милиона население и 20 Хил км площ пет пъти по малка от България....
  • 68 Анонимен

    6 0 Отговор
    Нищо им няма те страдаха от войната оплакваха се на целия свят а станаха много воинственни
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Аргумент

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хохо Бохо":

    "Ватенките , драги(не мога да ти произнеса сложното име), са най-големия производител на слънчогледово олио и един от най-големите производители на пшеница и зърнени култури в СВЕТА и едва ли се нуждаят от оскъдното ти меню, което ще се наложи да го пестиш за да има сам какво да ядеш.

    Коментиран от #76

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Румпел Щилтсхем

    0 2 Отговор
    Време беше да се срине .Дони Тръмп ше оправи световната политика и икономика ако се върне на власт.
  • 73 Памперс Дън

    8 2 Отговор
    Да намалее със 100% и да изчезнат жидовете дано. Намаляла е обаче просто защото тези,които им работеха бяха палестинците. Хазарчетата никога не са били по работата.
  • 74 Генерал Колев

    5 5 Отговор

    До коментар #64 от "какво ще се случи?":

    Пишеш глупости. Палестинците ще мигрират в Египет и другите богати арабски държави. Европа как прие да мигрират милиони арабски чаршафи. Сега е ред на Катар, Кувейт и т.н. да приемат палестинците. Няма друго положение.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Урсула

    7 1 Отговор

    До коментар #70 от "Аргумент":

    Оскъдното му меню даже ще е на кредит .
    МВФ ще печати долари и ще му дава колкото за банан .
    Украинците скачаха онзи ден като нас 90 година .
    Кой не скача е москал .
    Ще подскачат , подскачат и ще се надяна.
  • 77 Запознат

    10 3 Отговор
    Евреин и икономика? Това са несъвместими думи. Те са грабели първо в Египет, после се настаняват в Персия,след това в Римската империя, Третия райх....Германия и след вината в Англия и САЩ. Чърчил се усеща бързо и през 1947 ги товари на кораби ....буквално за 24 часа и ги изпраща в чисто новата им държава Израел. За всичко си има документи, ама някои трябва да чете. Това е паразитиращо племе от както свят светува. Нищо лично.....само факти.

    Коментиран от #91

  • 78 Роко

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мхм":

    Няма да е зле да се запознаеш с икономиката на Израел и да разбереш колко технологични фирми са базирани там.И значи според русофилите във време на война русия с нейната минава икономика се развива.Та самата Елвира наистина каза че в момента русия харчи за войната около 40% от икономиката си при спаднал износ на петрол и газ

    Коментиран от #94

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Роко

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "Хохо Бохо":

    И най интересно как русофилите след като путин нападна Украйна заобичаха всички ислямски Тар....ки приятели на путин
  • 81 Роко

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Хитлеряху (Натаняху)":

    Я кажи колко пъти фалира русия и кой ги спасява.Има толкова документи че трябва да си сляп за да не ги намериш
  • 82 Ха така

    2 6 Отговор

    До коментар #57 от "Читател":

    Те не са ислямисти а априятели на путин щото той е приятел с ислямистите.Всъщност те харесват само червените и ислямски диктатори.А тук дойде един като пиночет няма да го харесат въпреки че и той е диктатор защото е разгонил фамилията на такива като путинофилите
  • 83 Роко

    4 4 Отговор

    До коментар #57 от "Читател":

    Ами Иран бяха големи бабаити ама сега нещо се скатаха
  • 84 Безпартиен

    5 0 Отговор
    У нас и без война няма икономика То Софиянци унищожиха територи ята! Има ли сектор, където не са намесени шопите с чалмите, стана ли по недуразумение албанци!
  • 85 Пенсионер

    2 0 Отговор
    Там чета и за Пловдив; Център на автомобилна индустрия! Аве селя ни от Куклен, Катуница и Столипин ово; Вносителя ша стане пишман още като изкарате МОСТРАТА!
  • 86 На ФАЩ

    3 1 Отговор
    И ЕС най-много!!!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 СлаваНаПутин

    5 2 Отговор
    Световните терористи- ФАЩ, Ингилизия и Цион трябва да бъдат изпепелени!
    Колкото по-скоро това стане, толкова по- рано ще настъпи ред, мир и благоденствие!
    Слава на Русия,стожер на мира на планетата ни!
  • 89 Хехе

    4 1 Отговор
    Да срине целия израел!
  • 90 Йо Несбьо

    0 0 Отговор
    19,4% е намалението на тримесечна база, не на годишна. Това означава, че вместо да имат примерно 2% растеж, ще имат по-малък или дори свиване с 1-2%.

    За икономика като израелската с БВП от $800 млрд, ударът е неприятен, но ще се оправят с приключването на конфликта. След това и ръстът ще е многократно по-високи.
  • 91 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "Запознат":

    Ако някой умее да се оправя с парите, то това са именно те. Всяка година САЩ подпомагат Израел с милиарди, а инвестициите на Израел са все във високи технологии.

    Навремето четох описанието на еврейския търговец чичо Миша от Виктор Суворов. Отива малкият Виктор на пазар да продава дините на селския кооператив. И евреинът го съветва:
    - "На тези, които живеят наблизо ще даваш по евтино. Те ще се върнат да купят. На онези отдалеч ще даваш по-скъпо..."...

    И т.н. За първи път видях толкова стройна и добре обяснена система за търговия и то от уличен търговец.
  • 92 Йо Несбьо

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "какво ще се случи?":

    Израел е страшно напреднала технологично държава, така че пишеш неверни твърдения. Освен това е и сред ядрените страни, в смисъл че имат свое атомно оръжие, централи и т.н. Наскоро откриха и залежи на газ край своите брегове.

    С една дума - готови!
  • 93 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Генерал Колев":

    Целта на Израел е да се освободи от палестинците и да си ползва тяхната земя.

    Следователно ако Египет отвори границите и палестинците влязат в Египет, арабите ще имат проблем с около 5 млн безработни палестински араби, а Израел си решава главоболията.

    Според теб египтяните са по-прости и не виждат?!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.