Отидете към основна версия

10 783 57

Конфискуването на руски активи може да доведе до сътресения в световната финансова система

  • русия-
  • санкции-
  • световна икономика

Мрачните прогнози са на редица международни банки

Снимка: Shutterstock

Международните банки се опасяват от сътресения за световната финансова система в случай на конфискация на руски активи без установяването на подходящи правни стандарти от Обединеното кралство, пише аг. Bloomberg.

Освен това заради такова решение Русия може да започне съдебни дела срещу финансови институции. Приоритет за банките се явява определена форма на правна защита или обезщетение срещу всякакви бъдещи искове, които Русия може да предяви срещу отделни финансови институции, участващи в изземването на активи. Банкери и адвокати също са загрижени, че мащабните операции по конфискация на активи могат да подкопаят репутацията на Великобритания като международен финансов център и да повдигнат въпроси относно върховенството на закона.

Пълният размер на замразените руски активи във Великобритания не е известен, но депутатът от Лейбъристката партия Крис Брайънт каза през 2023 г., че около 26 млрд. паунда от активите на Централната банка на Руската федерация са на Острова, но част от тях може да са съхранявани в базирания в Белгия международен депозитар Euroclear. В същото време агенцията не уточнява защо банките изискват разработването на правни норми от Обединеното кралство.

Председателят на Банката на Русия Елвира Набиулина подчерта през ноември 2023 г., че конфискацията и замразяването на руски активи от Запада ще има, като прецедент, негативни последици за цялостното развитие на световната финансова система. Както каза руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов през януари, Руската федерация ще бъде принудена да действа симетрично, ако западните страни решат да конфискуват нейните резерви.

Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън заяви на 11 януари, че Вашингтон все още не е взел окончателни решения относно възможната конфискация на замразени на Запад руски активи в размер на около 300 млрд. USD. Той припомни, че лидерите на асоциацията са наредили да започне работа по практически въпроси относно това как тези средства могат да бъдат използвани в интерес на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.

Свързани новини