Last news in Fakti

5 Март, 2024 11:33 10 754 57

Конфискуването на руски активи може да доведе до сътресения в световната финансова система

  • русия-
  • санкции-
  • световна икономика

Мрачните прогнози са на редица международни банки

Конфискуването на руски активи може да доведе до сътресения в световната финансова система - 1
Снимка: Shutterstock

Международните банки се опасяват от сътресения за световната финансова система в случай на конфискация на руски активи без установяването на подходящи правни стандарти от Обединеното кралство, пише аг. Bloomberg.

Освен това заради такова решение Русия може да започне съдебни дела срещу финансови институции. Приоритет за банките се явява определена форма на правна защита или обезщетение срещу всякакви бъдещи искове, които Русия може да предяви срещу отделни финансови институции, участващи в изземването на активи. Банкери и адвокати също са загрижени, че мащабните операции по конфискация на активи могат да подкопаят репутацията на Великобритания като международен финансов център и да повдигнат въпроси относно върховенството на закона.

Пълният размер на замразените руски активи във Великобритания не е известен, но депутатът от Лейбъристката партия Крис Брайънт каза през 2023 г., че около 26 млрд. паунда от активите на Централната банка на Руската федерация са на Острова, но част от тях може да са съхранявани в базирания в Белгия международен депозитар Euroclear. В същото време агенцията не уточнява защо банките изискват разработването на правни норми от Обединеното кралство.

Председателят на Банката на Русия Елвира Набиулина подчерта през ноември 2023 г., че конфискацията и замразяването на руски активи от Запада ще има, като прецедент, негативни последици за цялостното развитие на световната финансова система. Както каза руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов през януари, Руската федерация ще бъде принудена да действа симетрично, ако западните страни решат да конфискуват нейните резерви.

Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън заяви на 11 януари, че Вашингтон все още не е взел окончателни решения относно възможната конфискация на замразени на Запад руски активи в размер на около 300 млрд. USD. Той припомни, че лидерите на асоциацията са наредили да започне работа по практически въпроси относно това как тези средства могат да бъдат използвани в интерес на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    138 5 Отговор
    Всяка банка която предаде руски активи ще загуби доверие и ще фалира.Най големият капитал на една банка е доверието.
  • 2 Хъм

    57 2 Отговор
    Или до делене на атоми, кой знае, кой знае?
  • 3 Шмъркан

    100 5 Отговор
    Ню Йорк Таймс пита : Къде са 700 000 войника от украинската армия? Как така имало само 300 000 и трябвали нови поне 500 000 човечета.Повтарям NYT пита.

    Коментиран от #7, #17, #19

  • 4 Българин

    7 100 Отговор
    Русия ще фалира

    Коментиран от #22

  • 5 Българин

    8 64 Отговор
    Хаяско съсипа страната си
  • 6 Българин

    6 92 Отговор
    всички активи ще бъдат дадени на Украйна

    Коментиран от #38

  • 7 Последния Софиянец

    81 4 Отговор

    До коментар #3 от "Шмъркан":

    Зеленски миналата година се хвалеше че има 1 400 000 армия.А сега били 300 000 ,по малко от руснаците.
  • 8 💠🔆♻️

    57 6 Отговор
    Майсторската шпионска операция на Путин остави Шолц на студено
    Шпионският преврат в Москва раздели западните съюзници, дискредитира Шолц и възпрепятства опитите на Киев да се сдобие с оръжие.



    Може да е само вторник, но Владимир Путин имаше супер седмица.
    През последните няколко дни Москва успя да посее разделение между враговете си, да дискредитира германския канцлер и да осуети стремежа на Украйна да се сдобие с ключови оръжия — всичко това без да отрови или убие нито един човек.
    Скрит запис на видеоконференция между няколко висши германски военни служители, включително ръководителят на германските военновъздушни сили Инго Герхарт, беше публикуван в петък от руската пропагандна мрежа РТ, по време на близо 40-минутната среща, която се проведе на 19 Февруари мъжете обсъдиха подробно политиката и логистиката на доставката на крилати ракети Таурус в Украйна, както и възможните цели.

    Путин, който след десетилетия като лидер на Русия остава шпионин в сърцето си, няма по-голяма радост от това да надхитри противниците на Русия в тъмните изкуства (особено Германия, където прекара част от кариерата си в КГБ, ръководейки агенти).

    За да бъдем честни, Путин получи голяма помощ — макар и несъзнателно-от германския канцлер Олаф Шолц.
    Само дни преди руснаците да пуснат записа, Шолц публично изключи изпращането на ракети Таурус в Украйна, твърдейки, че това ще изисква Германия да разположи войници във военна зона, което според канцлера би рискувало Ге

    Коментиран от #18

  • 9 Трол

    31 9 Отговор
    Конфискуването на руските активи ще повиши коефициента на интелигентност на арабските инвеститори с 10 пункта.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 💠🔆♻️

    15 3 Отговор
    "Генералът разкрива, че е чул слуха от репортер, който е изключително близък до канцлера.”

    Още преди да бъде публикуван записът, Шолц е изправен пред сериозен отпор заради твърдението си, че Германия ще трябва да разположи войски.
    Миналата седмица високопоставеният депутат от Зелените Антон Хофрайтер заяви, че Шолц "очевидно не казва истината" за ракетите "Таурус", отбелязвайки, че Германия е изпратила 260 ракети в Южна Корея без вида на насочващата подкрепа, описана от канцлера.

    Хофрайтер предполага, че истинската причина за нежеланието на Шолц може да бъде, че "той няма доверие на украинците.”


    Всъщност Шолц и неговите колеги социалдемократически скептици имат отдавнашен страх, че Киев може да използва всякакви управляеми ракети, изпратени от Берлин, за да атакува директно Москва. “Таурус” който обикновено се изстрелва изтребител, има обхват от около 500 километра, което означава, че украински самолет, който прави кратко отклонение над северната граница на страната, може да постави руската столица в обхват.



    Поддръжниците на изпращането на ракетите твърдят, че Украйна досега не е нарушила ограниченията, поставени върху разполагането на оръжия, които Германия и други страни са доставили. Разбира се, рискът Украйна да пренебрегне такива ограничения в разгара на битката не може да бъде пренебрегнат.

    И все пак, като се има предвид, че Германия вече е доставила на Украйна почти 30 милиарда помощи и военна екипировка, включително танкове,
  • 12 💠🔆♻️

    10 4 Отговор
    И все пак, като се има предвид, че Германия вече е доставила на Украйна почти 30 милиарда помощи и военна екипировка, включително танкове, много експерти по сигурността поставят под въпрос логиката зад отказа на Шолц за Таурус.


    Явната цел на изтеклата среща е да се разработи комуникационна стратегия за германския министър на отбраната Борис Писториус, която да му даде реторични боеприпаси в разговорите му с Шолц.


    Едно от опасенията, споделяни от висшите офицери е че Великобритания и Франция вече се противопоставят на изпращането на допълнителни крилати ракети, докато Германия не последва примера.

    Изводът беше, че докато германският Таурус сам не би определил изхода от войната, тези ракети биха били част от много по-голяма верига за доставки, която ще задържи Украйна над водата.

    Една от" уникалните точки за продажба " на "Таурус", според офицерите, е, че ракетите са особено прецизни, което може да улесни Украйна при поразяването на стратегически цели като Керченския мост, свързващ Русия и Крим.

    Един от офицерите заяви, че Военновъздушните сили са "интензивно проучили" как да унищожат моста, прогнозирайки, че Украйна ще се нуждае от 10-20 ракети "Таурус", за да го направи.

    Те се съгласиха, че по-големият проблем е преодоляването на опасенията в германското правителство относно появата на германско участие.

    Обучението на украинците да използват ракетите сами ще отнеме няколко месеца; нещо повече, те ще се нуждаят от подробна инфо
  • 13 💠🔆♻️

    11 2 Отговор
    Обучението на украинците да използват ракетите сами ще отнеме няколко месеца; нещо повече, те ще се нуждаят от подробна информация за целите, която ще трябва да дойде от Германия.


    Едно от предложенията, обсъдени по време на разговора, включваше използването на изпълнителя на отбраната, който произвежда ракетите, като посредник и изпращане на данните за целите с автомобил през Полша до Украйна.
    "Някой може да кара напред-назад", предложи един от офицерите.

    Друг участник предупреди колегите си да не предлагат такива идеи на Писториус, защото биха могли да провалят проекта, преди да е започнал.

    "Трябва да внимаваме да не формулираме никакви критерии за убийство в началото", казва той.

    "Представете си какво би станало, ако пресата разбере за това!”


    Един от начините да се избегнат подобни трудности може да бъде включването на САЩ или Великобритания "знаем, че има много хора с американски акцент, които тичат са наоколо в цивилни дрехи в украинското командване", каза един от офицерите.


    Правителството на Шолц се стреми да характеризира като вид военни игри, за които на военните офицери се плаща да провеждат.

    Истинският скандал, твърди Писториус, е "информационната война на Путин".

    "Имаме си работа с хибридна атака, включваща дезинформация, която да ни раздели и да подкопае нашето единство", заяви Писториус. "Не трябва да се хващаме на трика на Путин.”

    В действителност обаче руската хакерска атака дължи повече на старомодни
  • 14 💠🔆♻️

    12 1 Отговор
    В действителност обаче руската хакерска атака дължи повече на старомодния Шпионаж, отколкото на дезинформацията.

    Да, Путин може да използва записа, за да захранва пропагандната си машина у дома, представяйки го като още едно доказателство, че Западът иска да се добере до Русия.

    Но Германия тече като сито, а контраразузнавателната й защита се нуждае от основен ремонт.

    Нещо повече, нищо от казаното от военните по време на разговора не е било манипулирано.


    Това прави лентата толкова мощна: това не е "дезинформация", а само нецензурирана информация.


    Записът разкрива институционалното разочарование на германските военни и недоумението им от непреклонността на канцлера за изпращане на крилати ракети. За съжаление на Украйна, разпространяването на разговора направи още по-малко вероятно Киев да получи ракетите, поне засега.

    Опозиционни политици сигнализираха, че може да призоват за разследване на аферата и дали Шолц е бил откровен за това защо не би изпратил ракетите.


    Но този процес може да отнеме седмици, ако не и месеци, и няма да направи много, за да помогне на Украйна.

    "Шолц все повече се превръща в риск за сигурността на Европа", каза Родерих Кизеветер, Християндемократически депутат, който ръководи партията си в комисията по външни работи на Бундестага.

    В понеделник Шолц, пренебрегвайки призивите на външния си министър да действа, даде да се разбере, че изтичането на информация не е променило позицията му.

    "Аз съм ка
  • 15 💠🔆♻️

    6 5 Отговор
    В понеделник Шолц, пренебрегвайки призивите на външния си министър да действа, даде да се разбере, че изтичането на информация не е променило позицията му.

    "Аз съм канцлерът и така стоят нещата", каза той по време на посещение в Южна Германия.

    За Путин тази мисия е, mission accomplished.
  • 16 О.....

    4 30 Отговор
    Само плашат гаргите. Същото беше и за руската газ и руският петрол. Просто има мноооого корумпирани чиновници и банкери които свикнаха да изкарват лесно пари в далавери с руснаците. Просто ми е любопитно къде ще влагат свободния ресурс тоя които ще спрат да го влагат в западните банки и ценни книжа ....в Зимбабве ли ?
    А виж конфискацията на тия пари ще има огромен отрезвяващ ефект върху всеки що годе вменяем диктатор. За не вменяемите е видно
  • 17 Ами

    42 3 Отговор

    До коментар #3 от "Шмъркан":

    Пита, защото yкpoнацистката мафия прибира милиарди пари на американските данъкоплатци за едни мъртви души! Зеленотогномче, ако го увисят като пинята и го почнат с тоягите, ще ръси долари, като вълшебната кесийка!
  • 18 Руснаци

    34 5 Отговор

    До коментар #8 от "💠🔆♻️":

    колко е "демократично" да прехвърлим своята подлост, глупост, вседозволеност, включително откровени разговори за планове за нападение срещу суверенна държава, срещу която Германия не воюва, а всъщност воюва отдавна срещу Путин и Русия. Ако падна градушка - Виновен ли е и Путин?

    Коментиран от #20

  • 19 Аре да си ходиш

    4 45 Отговор

    До коментар #3 от "Шмъркан":

    Ами обучават се!!!! 200 000 бе редвната армия, остаалите са резервисти и нови набори! Нали не мислите, че така лесно се удържат тактиките от 1944-45г? Вълна след вълна хиляди руснаци на ден умират! Вече свършиха затворниците и изпращат всичко под 60г от източните райони!

    Коментиран от #54

  • 20 💠🔆♻️

    33 1 Отговор

    До коментар #18 от "Руснаци":

    :) Ако ме питаш, “ако падне Градушка, дали Путин е виновен”, отговорът е,
    “Недвусмислено Да”, по закона на Мърфи Путин е виновен за всичко, включително затова че Слънцето изгрява от Изток.

    Както Германеца е виновен за старт на Две Световни Войни и затова че Слънцето не изгрява от Запад.
  • 21 Опорка

    45 1 Отговор
    Пак глупости, какво значи "може да доведе"? То вече довежда - отказ от еврото (юана вече е по-използвана валута за международни разплащания), евакуация на активи от европейски банки. Резултат - силна инфлация в ЕС, силна рецесия и масово недоволство.
  • 22 Българка

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    кога?
  • 23 Ххххххххххх

    33 0 Отговор
    И без друго капитализма е мъртъв в Запада, поне да го направят официално.
  • 24 САЩ..САЩ..

    19 0 Отговор
    Тава нема влияние за костюмарите..важното е да има некой лева за них...
  • 25 Разпада на РФ е неизбежен!

    1 38 Отговор
    ДО 2 г няма да има кой да предявява претенции.

    Коментиран от #28

  • 26 Иго

    49 1 Отговор
    Ало , Факти вижте днешната си анкета и въпроса е излишен!! Запомнете признателните българи към братята освободители са болшинството!! Продажните Сорос десни ,мутрите и канадците внедрени губят доверието на разумните хора!! Лъжите ,обещанията и измамата приключиха !!

    Коментиран от #45, #51

  • 27 Истината

    27 1 Отговор
    700.000 украински войника са изчезнали !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Въпрос

    23 2 Отговор
    Къде са 700.000 те украински войни на смъркача ?
  • 30 Демократ

    6 39 Отговор
    Русия е опасна за демокрацията в света, защото изпратите количества мръсни пари са огромни, пръснати по много банки в много държави, руската мафия се е впила навсякъде и за да приключи, трябва тези пари да бъдат дадени на Украйна за възстановяване от кръвъжадната разрушителна сила на Русия и за снабдяване на украинската армия с оръжие, за да спаси държавата си. Така няма да бъдат засегнати националните бюджети на държавите и света ще се отърве от мръсотията, която излива Кремъл чрез престъпните си пари. Това ще спре войната и ще спаси Украйна и света от империята на злото и лъжата.

    Коментиран от #43, #48

  • 31 бл.134 в Zап. парк

    19 1 Отговор
    Дреме ви ! Ще им пратите великата македоно -френска армия. Тя ще ги раЗмаже
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бобо

    35 3 Отговор
    Инвестициите на западни корпорации в Русия се оценяват на 1 трилион и 180 милиарда долара. При симетричен отговор сметнете сами... Все едно ти ме прекарваш за 300 кинта, ама преди това си ми дал 1180... Голяма делавера.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Тома

    29 3 Отговор
    А на зеления му текат лигите за милиардите на Русия но няма да може да дочака
  • 36 Жоро

    3 20 Отговор
    Квичането от Кенефа започва :D Ще вземат всичко на Кремълското Джудже :D

    Коментиран от #40, #42

  • 37 Васил

    10 2 Отговор
    Нищо няма да стане просто едни пари от една сметка ще отидат в друга сметка!
  • 38 ссср

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Ти още ли си жив бе?
  • 39 Геро

    20 2 Отговор
    И като конфискуват руските активи да не би да ги предоставят на Украйна? Ще ги използват за възстановяване на собствената си икономика
  • 40 Георги

    13 0 Отговор

    До коментар #36 от "Жоро":

    То па на теб ти остана нещо .
    Щом си опрял до центовете на козарника .
    И ти си някой ,,Червен пират,, който ,, намерил ,, телефон в кошчето .
  • 41 Д-р Хаус

    17 0 Отговор
    На това в медицината му се вика сърбог@з. Ем ги сърби, ем не им стиска..
  • 42 Гъци-гъци

    15 0 Отговор

    До коментар #36 от "Жоро":

    Като гледам как си се назобал от памперса на дЖо мумият@ ще има бая да поквичиш и ти..
  • 43 Д-р Дулитъл

    11 2 Отговор

    До коментар #30 от "Демократ":

    Пий повече белина че още май даваш заето от ковида
  • 44 Независим

    26 2 Отговор
    Америка е създадена от запада чрез унищожаване на местното население което се нарича геноцид. Канада, Австралия и Нова Зеландия също. А на останалите държави се унищожава икономиката . Индия се отърва, Африка и Южна Америка са следващите да станат суверенни, но ние ще бъдем винаги на хомота на запада,ако продължаваме да ги величаем

    Коментиран от #47

  • 45 АГ.

    2 8 Отговор

    До коментар #26 от "Иго":

    Възраждане имА разкритие.

    Коментиран от #46

  • 46 Това е

    2 19 Отговор

    До коментар #45 от "АГ.":

    Хитлер= Путлер.

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Плъхомор

    10 1 Отговор

    До коментар #30 от "Демократ":

    Мръсотият@ излиза от устата ти и от устата на всички прод@жни лгбт Б0клуци като тебе
  • 49 Откъде ви събират

    10 0 Отговор

    До коментар #46 от "Това е":

    Само м@лоумници = фашаги
  • 50 Халваджан

    1 13 Отговор
    До сътресения може да доведе само в про кремълските ви мозъци ,напред да пълното унижожаване на путинова русия
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ивелин

    6 2 Отговор
    С години наивният глупак Путин (всичко той решава сега започна да разбира по добре нещата ) държеше около 300 милиарда Руски активи в Западните банки , ценни книжа и други спекулативни средства. . С години не разбирах Защо ? Пример ; Нека 1 Долар да бъде 25 Рубли за 3-4 години лихвите които са начислени като приходи е някакъв процент но за тези години вече 1 Долар е 30 Рубли. Всъщност нищо не се променя защото Американците обезценяват Руската Национална валута и и накрая нищо не са спечели когато само на година имаха ръст 1.2-1.5. БВП. Това продължава повече от 20 години войната в Украйна ги научи на много неща. Тези 300 Милиарда ако бяха вложени в реалната Руска икономика много неща щяха да изглеждат съвсем различно- хиляди работни места, стотици нови фабрики и заводи, нови научноиследователски центрове, нова и подновена инфраструктура хиляди километра нови пътища и жп. линии и т.н . Страна ще де е в подем не 1.5 а ----няколко най -малко % ---сега въпреки огромните военни разходи започнаха това по Принуждение което трябваше още преди 20 години да го направят. Защото 300 милиарда за Русия са огромни средства с които можеше да се поднови цялата страна а те наивните глупаци чакаха и се радваха на лихвените проценти които уж получаваха. Тези годинi за тези пари са загубени остава сега и да ги присвоят Западните банки за тях това е нормално явление като на Либия блокираха 32о милиарда на Афганистан 9 милиарда на Bенецуела около 8 милиарда, на Иран

    Коментиран от #55

  • 53 Барон Мюнхаузен

    8 1 Отговор
    Руски военни от Оренбургска област в зоната за спецоперация в Украйна унищожиха третия американски танк Abrams. Първият от тях беше ударен миналата седмица.
    На 5 март русите унищожиха и американски Хаймарс.Русите забиха руското знаме в центъра на Новомихайловка.
    Ура!!!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.