Отидете към основна версия

1 586 7

Полша забранява транзита на някои продукти от Украйна

  • полша-
  • транзит-
  • украйна-
  • стоки

Рестрикцията влиза в сила от 1 април

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Полските власти планират да спрат транзита през страната на тези категории украински селскостопански продукти, върху вноса на които Варшава наложи по-рано забрана, съобщи заместник-началникът на полското министерство на земеделието Михал Колоджейчак след преговори с протестиращи фермери на Европейския селскостопански форум в Ясионка в югоизточната част на страната.

„Министърът на земеделието ще се обърне към Министерския съвет с искане за спиране на транзита през полска територия на продукти от Украйна, чийто внос в Полша е обект на ембарго“, каза министърът. Той отбеляза, че забраната за транзит от Украйна ще важи за пшеница, рапица, царевица и брашно. Ако бъде въведена, мярката ще бъде в сила от 1 април, докато Варшава и Киев разработят подходящо споразумение за търговия между двете страни.

На 9 февруари полските фермери започнаха мащабни протести и блокада на ГКПП на границата с Украйна. Те настояват за ограничаване или пълна забрана на вноса на евтини селскостопански продукти от Украйна, засилване на подкрепата за националното животновъдство и също така изразяват несъгласие със стратегията на Европейския съюз за Зелената сделка, която предвижда постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини