Last news in Fakti

21 Март, 2024 14:21 1 547 7

Полша забранява транзита на някои продукти от Украйна

  • полша-
  • транзит-
  • украйна-
  • стоки

Рестрикцията влиза в сила от 1 април

Полша забранява транзита на някои продукти от Украйна - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Полските власти планират да спрат транзита през страната на тези категории украински селскостопански продукти, върху вноса на които Варшава наложи по-рано забрана, съобщи заместник-началникът на полското министерство на земеделието Михал Колоджейчак след преговори с протестиращи фермери на Европейския селскостопански форум в Ясионка в югоизточната част на страната.

„Министърът на земеделието ще се обърне към Министерския съвет с искане за спиране на транзита през полска територия на продукти от Украйна, чийто внос в Полша е обект на ембарго“, каза министърът. Той отбеляза, че забраната за транзит от Украйна ще важи за пшеница, рапица, царевица и брашно. Ако бъде въведена, мярката ще бъде в сила от 1 април, докато Варшава и Киев разработят подходящо споразумение за търговия между двете страни.

На 9 февруари полските фермери започнаха мащабни протести и блокада на ГКПП на границата с Украйна. Те настояват за ограничаване или пълна забрана на вноса на евтини селскостопански продукти от Украйна, засилване на подкрепата за националното животновъдство и също така изразяват несъгласие със стратегията на Европейския съюз за Зелената сделка, която предвижда постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    16 0 Отговор
    Защо имам чувството, че осрайнината отвсякъде я шутират дори и добрите и приятели. Максимата на краварите - не съжалявам, просто бизнес. Осрайнината се гърчи като змия подпалена с бензин.
  • 2 Ами

    12 0 Отговор
    сега, фонлайнар ще им наложи санкции!
  • 3 УдоМача

    9 0 Отговор
    Е... Политиците на Бантускотия ще поемат и този внос..
  • 4 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    11 0 Отговор
    ДА НЕ СА КАТО НАШИТЕ СЛУГИ
  • 5 Всъщност

    10 0 Отговор
    Само американо-турските слугини в София прецакват народа си за да трупат точки пред Козяк .
  • 6 Нали

    4 0 Отговор
    Са във война откъде имат тонове пшеница ?

    Коментиран от #7

  • 7 оня с коня

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Нали":

    Конфискувана е от Руснаците.