Отидете към основна версия

2 376 10

Прогноза за инфлацията в еврозоната

  • инфлация-
  • европа-
  • еврозона

Не са изключени вълни на фалити и лоши кредити

Снимка: Shutterstock

Германският икономист Юрген Щарк, който беше член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2006 до 2011 г., както и главен икономист на ЕЦБ, вярва, че еврозоната ще изпита силно нестабилна инфлация в обозримо бъдеще, движена в голяма степен от външни фактори.

"В близко бъдеще ще се сблъскаме с доста нестабилна инфлация, движена от много външни фактори. Атаките на хусите в Червено море увеличават транспортните разходи. Веригите за производство и доставки могат отново да бъдат нарушени", каза Старк пред вестник Welt am Sonntag.

Коментирайки възможно намаляване на лихвения процент, той отбеляза, че „ЕЦБ не трябва да сигнализира за намаляване на лихвения процент все още, защото са налице структурни фактори, които поддържат цените високи в средносрочен план“. "Според мен потенциалният лихвен шок е надценен. Определено обаче има процеси, които все още не са завършени. Много компании имат бизнес модели, които не са жизнеспособни в нормална лихвена среда", каза Старк.

Възможно е да има риск от вълна от фалити, вълна от лоши кредити, което след това да се отрази на банковата система.

По-рано президентът на Bank of France (централната банка) Франсоа Вилероа дьо Гало изрази мнение, че ЕЦБ може да понижи лихвите през 2024 г., но отказа да уточни кога точно ще стане това.

На 16 януари Bloomberg съобщи, че очакванията на потребителите в еврозоната за инфлацията за 2024 г. са паднали през ноември от 4% до 3,2%, което е рекордно ниско ниво от повече от година и половина на рекорди. Тези данни са получени въз основа на анализ на резултатите от потребителско проучване, провеждано ежемесечно от ЕЦБ. От агенцията подчертаха, че това потвърждава прогнозите на анализаторите за бъдещото намаляване на лихвите от европейския регулатор.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини