Отидете към основна версия

18 827 38

Централноевропейска държава е получила 161 млрд. EUR от членството си в ЕС

  • полша-
  • ес-
  • пари-
  • евро

Членството е донесло на Полша въпросната сума за период от 20 години

Снимка: Shutterstock

Финансовата изгода на Полша от членството в Европейския съюз възлиза на над 161 млрд. EUR, сочат данни от доклада на полското министерство на финансите за 20-годишнината от членството на страната в ЕС, цитиран от. PAP агенция.

Варшава е получила 245,5 млрд. EUR от Брюксел от 2004 г. насам, полските вноски през това време възлизат на 83,7 млрд. EUR. Общо Европейският съюз е похарчил „чисто“. за Полша 161,8 млрд. EUR за 20 години. Две трети от финансовите инжекции на Брюксел отидоха за модернизиране на енергийната и транспортната инфраструктура на страната, останалите средства бяха разпределени като част от общата селскостопанска политика на ЕС.

В началото на март Европейската комисия (ЕК) реши да отпусне до 137 милиарда евро от бюджета на ЕС за Полша в отговор на началото на реформите за гарантиране на независимостта на съдебната система в страната. Както обяснява ЕК, Полша ще получи около 59,8 млрд. EUR от Фонда за възстановяване от пандемия и 76,5 млрд. EUR от така наречените кохезионни фондове.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 42 гласа.

Свързани новини