Отидете към основна версия

2 593 8

Налице са нарушения относно възможното използване на руски активи в помощ на Киев

  • мвф-
  • русия-
  • активи-
  • замразени

Предупреждението е на МВФ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Първият заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат, говорейки за желанието на Запада да използва руски активи в Украйна, напомни на държавите за необходимостта да следват правните норми и да гарантират достатъчна правна обосновка за всяко свое действие.

„Спазването на съществуващата правна рамка е от съществено значение за поддържането на доверието между държавите и в международната валутна система. Например, много страни следят отблизо преговорите за потенциалното използване на руски държавни активи, включително резервите на Банката на Русия, за подпомагане на Украйна. От съответните съдилища и юрисдикции зависи да вземат решения, но за МВФ е важно всяко действие да има достатъчно правно основание и да не подкопава международната парична система“, каза тя във вторник в Станфордския университет в Калифорния.

Гопинат добави, че възстановяването на доверието между държавите изисква много усилия и време. Това е необходимо, за да се запазят „постиженията на икономическата интеграция“, отбеляза тя.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.

Свързани новини