Отидете към основна версия

1 394 4

Оромна печалба за руския филиал на Raiffeisen

  • raiffeisen-
  • русия-
  • печалба

Надхвърли тази на останалата част от групата

Снимка: ЕРА/БГНЕС

През последните три години австрийската банкова група Raiffeisen Bank International AG (RBI) е получила повече печалби от руското си подразделение, отколкото от всичките си останали клонове по света, съобщи британският вестник Financial Times.

Изданието също така прогнозира, че руското и беларуското подразделение на групата през 2024 г. колективно ще донесат на Raiffeisen около 1,2 млрд. EUR нетна печалба, което ще възлиза на 69% от общата нетна печалба на групата. За сравнение, икономическите дейности на останалите клонове на RBI общо ще донесат само 500 млн. EUR чисти приходи, пише изданието, позовавайки се на анализатори от финансовата корпорация Citigroup.

Групата Raiffeisen съобщи на 31 януари, че нетната печалба на нейния руски бизнес в края на 2023 г. е намаляла с 35%, до 1,3 млрд. EUR. През 2022 г. нетната печалба на RBI в Русия възлизат на 2,05 млрд. EUR. Спад от 8% показват и нетните приходи от лихви - до 1,4 млрд. EUR. РБИ в Русия управлява дъщерна кредитна институция - Raiffeisen , която от 2014 г. работи в Руската федерация. 1996 г.

В средата на март 2022 г. стана известно, че RBI, на фона на ситуацията в Украйна, оценява стратегическите възможности за бъдещето на своя бизнес в Руската федерация, „включително внимателно обмислено излизане от Raiffeisen в Русия.” По-късно групата съобщи, че е получила няколко предложения за закупуване на руското дъщерно дружество. Raiffeisen възнамерява да продължи да работи в Руската федерация, независимо от решенията на австрийската банкова група за участие в капитала.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.

Свързани новини