Отидете към основна версия

3 036 7

Приключи ключов етап от строежа на турската АЕЦ

  • аккую-
  • аец-
  • турция

Във втори енергоблок на АЕЦ „Аккую“ поставиха покрива на турбинната сграда

Снимка: akkuyu.com

На втория енергоблок на АЕЦ "Аккую", който строи държавната корпорация "Росатом", е завършен монтажът на покрива на корпуса на турбината. Според пресслужбата на държавната корпорация тази операция е отнела повече от три месеца.

Завършването на покривните работи и затварянето на топлинната верига ни позволява да започнем монтажа на турбогенераторния агрегат. Самият покрив на машинната зала се състои от девет окрупнени фермови блока с общо тегло от 1142 тона, с тегло от 95 до 175 тона и дължина 61 м, извършено едновременно на два специално изработени стакана. Монтажът на фермите в турбинната сграда изискваше внимателна подготовка, както и високо ниво на организация и планиране на конструкцията, тъй като всяка ферма се монтира с точност до 10 mm.

На следващия етап, според първия заместник генерален директор на Akkuyu Nuclear JSC Сергей Буцких, строителите ще започнат да монтират основните възли и компоненти на турбогенератора. Цялата работа на строителната площадка на станцията, се подчертава в изявлението на Росатом, се наблюдава внимателно от независими инспекционни организации и националния регулатор - Турската агенция за ядрено регулиране (NDK).

АЕЦ Аккую - първата атомна електроцентрала, която ще бъде построена в Република Турция. Проектът за АЕЦ се състои от четири енергоблока с руски реактори ВВЕР поколение III+. Мощността на всеки енергоблок ще бъде 1200 MW. Изграждане на АЕЦ "Аккую". - първият проект в световната ядрена индустрия, реализиран по модела Build-Own-Operate.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.

Свързани новини