Отидете към основна версия

3 553 25

Турция автоматично ще се превърне в газов хъб

  • газ-
  • турция-
  • газов хъб

Това ще стане благодарение на диверсификацията

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турция автоматично ще се превърне в център за търговия с газ (газов хъб) през идните години, тъй като нейната инфраструктура за втечнен природен газ (LNG) се разширява и нейните източници се диверсифицират допълнително. „Един от компонентите на нашата стратегия за газова диверсификация е закупуването на втечнен природен газ. През последните осем години направихме толкова много инвестиции, че капацитетът ни за втечняване достигна 160 милиона куб.м. Така се превърнахме в страна, която може лесно да внася до половината от необходимия обем газ под формата на LNG. Имаме и готова законодателна рамка, за да продаваме този втечнен газ, изпращайки го с цистерни“, каза министърът на енергетиката и природните ресурси на републиката Алпарслан Байрактар по телевизионния канал TRT..

Той припомни, че по-рано в САЩ „са постигнати споразумения за доставки на втечнен природен газ, има споразумения с Азербайджан за увеличаване на обемите на доставките и има проект за доставка на туркменски газ за Турция“. Всичко това, според него, е неразделна част от проекта за международен център за търговия с газ.

Министърът нарече тръбата "Турски поток" "един от най-важните турски проекти за диверсификация на източници" PG. „Преди това получавахме част от газа от Русия – транзит през Украйна, Молдова, Румъния и България. Сега няма нужда от такъв транзит и ние получаваме този газ директно през Черно море“, отбеляза той.

„Имаме търговска, техническа и правна инфраструктура и много добре работеща енергийна борса. Продаваме газ за България, Унгария и Румъния. Всичко това превръща страната ни в център на търговията с газ. Искаме да увеличим обема на нашите подземни хранилища за LNG от 5,8 милиарда на 12 милиарда кубически метра. м до 2028 г. Ще можем да съхраняваме 25% от газа във втечнена форма“, каза Байрактар. Турция продължава да смята проекта за газов хъб за стратегически. „За да развием това, имаме нужда от повече източници, трябва да разширим възможностите за изпомпване за износ за България и Гърция. Може би с Ирак ще се открият някои възможности. След като направим всички тези стъпки, ние автоматично ще се превърнем в център за търговия с газ“, отбеляза министърът.

Байрактар отбеляза, че собственото производство на газ и други енергийни ресурси не е толкова важно пряко за работата на центъра за търговия с газ и енергийната борса. „За нас със сигурност е важно да използваме собствените си енергийни ресурси, газ, петрол и възобновяеми енергийни източници. Но от друга страна е изключително важно вносът да се диверсифицира максимално. Трябва да получаваме енергийни ресурси от различни страни и под различни форми. Азербайджанският газ тече към Турция по две отделни линии. Сега ще има трети, това е газопроводът Ygdir - Nakhichevan. „До тази зима азербайджанският газ трябва да започне да тече през Турция до Нахичеван“, добави Байрактар.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини