Отидете към основна версия

13 114 26

Използването на печалбите от замразени руски активи може да дестабилизира международната парична система

  • италия-
  • централна банка-
  • украйна-
  • активи-
  • банкова система

За това предупреди ръководителят на италианската централна банка

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ръководителят на Централната банка на Италия (Banca d'Italia) Фабио Панета предупреди, че използването на печалбите от замразени руски активи може да засегне международната парична система. Подобна стъпка изисква внимателна оценка, каза той след среща на ръководителите на министерствата на финансите и централните банки от Групата на седемте (G7).

„Трябва да оценим плюсовете и минусите на тези мерки, тъй като може да има последствия за функционирането на международната валутна система и това може да доведе до отслабване на важно оръжие за натиск по отношение на зачитането на законите. В тази връзка възможността да се използват печалби от замразени руски активи трябва да бъде внимателно оценена и използвана внимателно“, подчерта Панета.

Той поясни, че централните банки „не показват съмнения“, но искат да имат по-силна правна основа. „Би било парадоксално да се предприемат мерки в отговор на нарушение на международното право, които не вземат предвид същото международно право и нямат правно основание“, добави банкерът.

Италианският министър на икономиката и финансите Джанкарло Джорджети, който председателства срещата обяви, че все още няма окончателно решение по въпроса за използването на печалбите от руски активи бяха направени, но някои бяха направени стъпки напред. Преди ден той сподели, че въпросът за използването на замразени руски активи не среща единодушен отговор и буди съмнения сред централните банки.

Руският министър на финансите Антон Силуанов заяви, че Русия ще даде подобен отговор в случай на незаконно използване на нейни активи от западни държави, има ресурси за това.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 62 гласа.

Свързани новини