Отидете към основна версия

1 305 4

Италия е готова да инвестира милиарди в енергийния преход на Африка

  • енергиен преход-
  • африка-
  • италия-
  • инвестиции

Става дума за сума от близо 6 млрд. USD

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Италия изразява готовността си да инвестира над 6 млрд. USD в енергийния преход на африканските страни, съобщи агенция ANGOP с позоваване на италианския посланик в Ангола Кристиано Гало.

Рим разпределя тези средства за проекти за чиста енергия като част от продължаващия енергиен преход по света, каза посланикът на Конференцията за иновации и енергиен преход, организирана от Анголската национална агенция за нефт, газ и биогорива съвместно с Търговско-промишлена камара Ангола – Италия.

Дипломатът не уточни каква част от 6-те милиарда долара са предназначени за Ангола, но отбеляза, че няколко италиански компании са проявили интерес към инвестиции от този вид в енергийния сектор на страната. Говорим за въвеждането на нови технологии, които намаляват емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. Според посланика тези компании вече са започнали проучвания за осъществимост и представят проекти за енергиен преход на правителството на Ангола, които биха могли да бъдат финансирани от Италия.

Рим, както посочи посланикът, също възнамерява да засили сътрудничеството с правителството на Ангола в областта на икономическата диверсификация, особено в енергийния сектор с помощта на ENI.

От своя страна изпълнителният директор на Националната агенция за нефт, газ и биогорива на Ангола, Артур Кустодиу, подчерта решимостта на Луанда да постигне нулеви емисии на въглероден диоксид до 2050 г., разчитайки на помощта на различни партньори, включително Италия и Франция.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини