Last news in Fakti

3 Юни, 2024 15:21 1 013 4

Италия е готова да инвестира милиарди в енергийния преход на Африка

  • енергиен преход-
  • африка-
  • италия-
  • инвестиции

Става дума за сума от близо 6 млрд. USD

Италия е готова да инвестира милиарди в енергийния преход на Африка  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Италия изразява готовността си да инвестира над 6 млрд. USD в енергийния преход на африканските страни, съобщи агенция ANGOP с позоваване на италианския посланик в Ангола Кристиано Гало.

Рим разпределя тези средства за проекти за чиста енергия като част от продължаващия енергиен преход по света, каза посланикът на Конференцията за иновации и енергиен преход, организирана от Анголската национална агенция за нефт, газ и биогорива съвместно с Търговско-промишлена камара Ангола – Италия.

Дипломатът не уточни каква част от 6-те милиарда долара са предназначени за Ангола, но отбеляза, че няколко италиански компании са проявили интерес към инвестиции от този вид в енергийния сектор на страната. Говорим за въвеждането на нови технологии, които намаляват емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. Според посланика тези компании вече са започнали проучвания за осъществимост и представят проекти за енергиен преход на правителството на Ангола, които биха могли да бъдат финансирани от Италия.

Рим, както посочи посланикът, също възнамерява да засили сътрудничеството с правителството на Ангола в областта на икономическата диверсификация, особено в енергийния сектор с помощта на ENI.

От своя страна изпълнителният директор на Националната агенция за нефт, газ и биогорива на Ангола, Артур Кустодиу, подчерта решимостта на Луанда да постигне нулеви емисии на въглероден диоксид до 2050 г., разчитайки на помощта на различни партньори, включително Италия и Франция.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българина

    10 1 Отговор
    в италия прехода как мина, че вече и до африка опряха? истината е, че искат да си резервират евтини енергийни ресурси, под формата на преход, ще намерят подходящата опаковка, италианците са царе на опаковките.....
  • 2 милите ,да чакат на опашката като макрон

    9 1 Отговор
    свърши се милички да смучите .сега там трайно са Китай и Русия да си набиете в мазните главици соросидни
  • 3 Така е

    7 1 Отговор
    Така се загробват с кредити африканците, помоща им е загробване!

    Коментиран от #4

  • 4 И не само

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    Българите ни заробват по същата схема - подаряваме техниката за "АЕЦ Белене" на Украйна, взимаме "Европейски заем" за американско ядрено гориво. Купуваме бракуваните германски влакове, вместо новите китайски на по-ниска цена. Освен всичко вече над 20 години подаряваме златото си на Канада (Дънди...). Но никой не казва че външния дълг на България вече е към 50 млр. И те така в днешно време се завземат колонии, а не с войници и насилие. Дадеш няколко жълти стотинки на корумпетата във властта и си имаш нова колония с 9 млн. роби, от тях вече 3 млн си ги прехвърлил по своите територии. И за пример - "Либхер България" предлага договори на своите български служители срещу 850-900 € да работят и живеят в западно европейски държави, в които месечния наем на жилище е 800 €.