Отидете към основна версия

1 697 30

Руската икономика - и бутафорна, и истинска

  • русия-
  • санкт петербург-
  • петербургски международен икономически форум
Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 5 юни започна Петербургският международен икономически форум (SPIEF), някога едно от основните събития в календара на руската политика и икономика. SPIEF е най-важният икономически форум в страната. Всяка година президентът Владимир Путин изнася основна реч за бъдещето на руската икономика и позицията на Русия в света, припомня BBC.

Кремъл от години се опитва да превърне SPIEF в събитие, което да се конкурира с чуждестранни места, например годишния форум в Давос, Швейцария, предимно чрез представително чуждестранно участие. Например през 2013 г. почетни гости на SPIEF бяха канцлерът Ангела Меркел и министър-председателят на Холандия Марк Рюте. А през 2018 г., след анексирането на Крим, френският президент Еманюел Макрон и японският премиер Шиндзо Абе дойдоха в Санкт Петербург за форума. На сесиите на форума редовно говориха ръководителите на най-големите световни компании - Coca-Cola, ExxonMobil, Total и Siemens и др.

Ако се съди за форума по новините на руските медии, нахлуването в Украйна не изглежда да промени нищо. В сряда руските медии съобщиха подробно, че повече от 17 хиляди души ще дойдат на SPIEF. От сутринта в държавните информационни агенции се появиха новини, че на форума е представен „хуманоиден робот“, е подписано това или онова споразумение, обсъждани са технологични проекти и развитието на БРИКС (и дори е показано родословното дърво на Владимир Путин).

Но дяволът е в детайлите. В обширната програма на форума почти липсват бизнесмени от западни страни. Европа ще бъде представена от президента на Република Сръбска Милорад Додик и унгарския външен министър Петер Сиярто. Основните гости на SPIEF, според RBC, тази година ще бъдат президентът на Боливия Луис Арсе и президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва. Голяма интрига беше участието във форума на представители на талибаните, група, която напълно завзе властта в Афганистан през 2021 г. (и е призната за терористична в Русия). В резултат на това делегацията на талибаните все пак ще дойде на форума.

Съдейки по програмата, за разлика от предишни години, форумът не предизвиква особен ентусиазъм дори сред големия руски бизнес. От първите двадесет най-богати руснаци (според Forbes) само трима са планирани да говорят на сесиите на форума - бившият главен изпълнителен директор на PhosAgro Андрей Гуриев, ръководителят на Severstal Алексей Мордашов и основателят на пазара WildBerries Татяна Бакалчук. Но, както отбелязва каналът Faridaily, за първи път и двете дъщери на Владимир Путин ще говорят едновременно на сесиите - членът на президиума на Руската асоциация за насърчаване на науката Мария Воронцова (най-голямата дъщеря на президента) и генералният директор на Innopraktika Катерина Тихонова (най-малката дъщеря).

Самите имена на сесиите могат да разкажат много за сегашния курс на Русия и нейните отношения със света. Например, на 6 юни в SPIEF ще се проведе бизнес закуска, участниците в която ще обсъдят „курса към морална безопасност“. Участниците планират да обсъдят „на какви традиционни ценности се основава суверенитетът на Русия“. А на 7 юни ще има сесия на тема „Семейните ценности и традиции като основа на устойчивото развитие“.

В същото време войната - изглежда основният фактор, влияещ върху бизнес климата в Русия - няма да бъде обсъждана на форума. В предаването нахлуването в Украйна се споменава само в позицията на Анна Цивилева (друга роднина на Путин, според журналисти от „Проекта“, която е включена в регистъра на „чуждите агенти“). Тя ръководи фонда „Защитници на отечеството“ за подкрепа на участниците в Северния военен окръг (както руските власти наричат ​​войната).

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.

Свързани новини