Last news in Fakti

6 Юни, 2024 14:25 1 680 30

Руската икономика - и бутафорна, и истинска

  • русия-
  • санкт петербург-
  • петербургски международен икономически форум
Руската икономика - и бутафорна, и истинска - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 5 юни започна Петербургският международен икономически форум (SPIEF), някога едно от основните събития в календара на руската политика и икономика. SPIEF е най-важният икономически форум в страната. Всяка година президентът Владимир Путин изнася основна реч за бъдещето на руската икономика и позицията на Русия в света, припомня BBC.

Кремъл от години се опитва да превърне SPIEF в събитие, което да се конкурира с чуждестранни места, например годишния форум в Давос, Швейцария, предимно чрез представително чуждестранно участие. Например през 2013 г. почетни гости на SPIEF бяха канцлерът Ангела Меркел и министър-председателят на Холандия Марк Рюте. А през 2018 г., след анексирането на Крим, френският президент Еманюел Макрон и японският премиер Шиндзо Абе дойдоха в Санкт Петербург за форума. На сесиите на форума редовно говориха ръководителите на най-големите световни компании - Coca-Cola, ExxonMobil, Total и Siemens и др.

Ако се съди за форума по новините на руските медии, нахлуването в Украйна не изглежда да промени нищо. В сряда руските медии съобщиха подробно, че повече от 17 хиляди души ще дойдат на SPIEF. От сутринта в държавните информационни агенции се появиха новини, че на форума е представен „хуманоиден робот“, е подписано това или онова споразумение, обсъждани са технологични проекти и развитието на БРИКС (и дори е показано родословното дърво на Владимир Путин).

Но дяволът е в детайлите. В обширната програма на форума почти липсват бизнесмени от западни страни. Европа ще бъде представена от президента на Република Сръбска Милорад Додик и унгарския външен министър Петер Сиярто. Основните гости на SPIEF, според RBC, тази година ще бъдат президентът на Боливия Луис Арсе и президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва. Голяма интрига беше участието във форума на представители на талибаните, група, която напълно завзе властта в Афганистан през 2021 г. (и е призната за терористична в Русия). В резултат на това делегацията на талибаните все пак ще дойде на форума.

Съдейки по програмата, за разлика от предишни години, форумът не предизвиква особен ентусиазъм дори сред големия руски бизнес. От първите двадесет най-богати руснаци (според Forbes) само трима са планирани да говорят на сесиите на форума - бившият главен изпълнителен директор на PhosAgro Андрей Гуриев, ръководителят на Severstal Алексей Мордашов и основателят на пазара WildBerries Татяна Бакалчук. Но, както отбелязва каналът Faridaily, за първи път и двете дъщери на Владимир Путин ще говорят едновременно на сесиите - членът на президиума на Руската асоциация за насърчаване на науката Мария Воронцова (най-голямата дъщеря на президента) и генералният директор на Innopraktika Катерина Тихонова (най-малката дъщеря).

Самите имена на сесиите могат да разкажат много за сегашния курс на Русия и нейните отношения със света. Например, на 6 юни в SPIEF ще се проведе бизнес закуска, участниците в която ще обсъдят „курса към морална безопасност“. Участниците планират да обсъдят „на какви традиционни ценности се основава суверенитетът на Русия“. А на 7 юни ще има сесия на тема „Семейните ценности и традиции като основа на устойчивото развитие“.

В същото време войната - изглежда основният фактор, влияещ върху бизнес климата в Русия - няма да бъде обсъждана на форума. В предаването нахлуването в Украйна се споменава само в позицията на Анна Цивилева (друга роднина на Путин, според журналисти от „Проекта“, която е включена в регистъра на „чуждите агенти“). Тя ръководи фонда „Защитници на отечеството“ за подкрепа на участниците в Северния военен окръг (както руските власти наричат ​​войната).


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    15 22 Отговор
    Западът със задна дата призна Русия за четвърта икономика в света

    Коментиран от #4

  • 2 НПО факти

    6 4 Отговор
    Лъже ли, лъже...
  • 3 Сталин

    14 12 Отговор
    Икономиката на Русия е най мощната на света ,за разлика от Запада където техните икономики имат стотици трилиони задължения ,а Русия няма никакви дългове ,икономиката на Запада е все едно чаша бира с два пръста бира на дъното и всичко останало е пяна догоре

    Коментиран от #9, #19, #22

  • 4 по честен

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ако наистина си честен трябваше да кажеш,че Русия е първа икономика.Водеща във всички сфери.Нали така ,другарю ционист.
  • 5 Президента на Еритрея

    8 9 Отговор
    Като слушам темите на форума..руските бабички пак ще има да кълват вечер

    Коментиран от #11

  • 6 ЕВРОНЮЗ

    13 9 Отговор
    Какво има да прави колективния запад на икономически форум...???? Произвежда ваксини и триполови.. Икономиката се състои от суровини, работа ръка и пазар...... Къде са тия фактори в запада.??
  • 7 Баце ЕООД

    9 5 Отговор
    3,2% процента растеж, вместо 2,6%... Бутафорията е на запад
  • 8 напълно неваксиниран

    5 0 Отговор
    то и кромид 19 беше тъй - хем е вирус, хем без симптоми, просто те убива ако не се убодеш :)))
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Събор

    10 4 Отговор
    На талибани наречен икономически форум
  • 11 Сталин

    7 11 Отговор

    До коментар #5 от "Президента на Еритрея":

    Ти гледай ,ти какво има да кълвеш,че Русия като спре износа на зърно ще си кълвеш к,ура

    Коментиран от #14, #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 😅😂😆.....

    8 7 Отговор
    Голям майтап 🤣🤣, руска икономика 🤣🤣, че и робот... хуманоиден.... аааааа.. 🤣🤣, чудеса... чудеса.... А где танк Армата? 🤣🤣🤣🤣, а москвич где🤣🤣, голям майтап, 🤣, и дървото на Вовата и то там🤣, гооолям майтап, и някакъв Мангалгагвагна от.... Зимбабве🤣, зулус, и руската икономика тази година щяла да задмине германската защото руснаците щели да изнесат най много картофи от целият свят🤣🤣🤣, смятай до каква икономическа мощ ги е докарал вовата🤣🤣, голям майтап с тия руснаци🤣🤣🤣, добре че са те да се посмеем🤣.... Голям майтап са🤣.
  • 14 И какво като го спре бе....

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сталин":

    Кълвач.... Какво ще стане?

    Коментиран от #16

  • 15 Русофил

    7 6 Отговор
    Руската икономика - голяма с голям растеж, пък средната заплата - няма 300 долара.

    Коментиран от #29

  • 16 Сталин

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "И какво като го спре бе....":

    Ами ще събираш кравешки ф ъшкии да се храниш
  • 17 да питам

    9 3 Отговор
    Абе , след новия руzки Москвич , китайците пуснаха ли и новата руzка Волга ?!🤭😁
  • 18 Фончо

    9 2 Отговор
    Са последно, кой е по-велик Северна Македония или Русия?

    Коментиран от #20

  • 19 ха ха хааа

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Точно наабарот .. руzката бира е два пръста на дъното на чашата . Западният стандарт е два пръста пяна ... 🤭😁🤫
  • 20 бузю

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Фончо":

    язе мислим , че по-велико от Северна Македония нема )))
  • 21 простото куче

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сталин":

    А дано спре износа , да се дигнат цените , че продавам зърно на загуба
  • 22 Бърнс

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    А бе ти или си малко умен , или заг убен! Какво произвежда Русия освен бомби , танкове и ракети? Освен едно зърно напоследък и тук там някой реактор , какво?

    Коментиран от #25, #26

  • 23 Тити

    2 2 Отговор
    Рашисти и икономика ако бяха толкова добри нямаше да реват пред Китайците за да им помагат.
  • 24 Сатана Z

    2 0 Отговор
    Ама,Милено,научи английски,че се излагаш с този машинен превод.
  • 25 Шпек

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бърнс":

    А БГ какво произвежда ?

    Коментиран от #30

  • 26 Зърнар

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бърнс":

    ЧЕкай да ви обясня как и откъде Русия "произвежда зърно".

    КГБ фиксира глада създаван от същите режими като техния като основен метод за контролиране на държави и реши, че Русия ще "военизира" И зърното.

    За да постигне някакъв съществен дял в сферата Русия изби десетки милиони глави добитък, за да може да произвежда вместо фураж - хлебна пшеница и царевица. Дотук -добре.

    След това обаче се появи проблема Украйна - защото е конкурент, освен всичко друго, та беше лесно да се "вземе решение" за "демилитаризиране и денацифициране" с цел - познахте брутално заграбване - на реколта, територии за сеитба и т.н.

    В резултат от заграбването "руското" производство за ЕДНА година и то ТОЧНО годината на нападението (2022) над Украйна скочи с над 20 милиона тона - горе долу по една "случайност" това беше и зърното. на Украйна, което остана в окупираните зони.

    Та, оттогава общото количество на произведенето зърно от Русия постоянно НАМАЛЯВА, и тази година е очаква да е с 35 милиона по-малко от 2022ра. Тоест, минус откраднатото украинско зърно и минус 15 милиона тона собствено производство.
  • 27 Бай араб

    2 1 Отговор
    Форуми форуми, бизнес,икономика и гражданите на РФ пак гладни и окъсани
  • 28 Калпазанин

    1 1 Отговор
    Запада веч какво произвежда, китайците миналата година изпратиха швабите по производство на автомобили, суровините за производство на каквото и да е в пъти по скъпи от умните им санкции, зарди говедата. Хора нямат суровини нямат ама иначе устите им големи, аааа и медиите си дрънкат и залъгват хоарата а а и клошарите от ден на ден повече, и това ще дойде и при нас
  • 29 Сократ

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    Не е въпроса в количеството хартийки, които получаваш, а какво можеш да си купиш. Много са бедни руснаците, затова обикалят света като алави.
  • 30 БгТопИдиот🇧🇬

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Шпек":

    Произвеждаме сутрин кафяво във ВЦ-то+ евроатлантици безброй.