Отидете към основна версия

1 486 8

Има лек спад на руски газ от Европа

  • газпром-
  • владимир путин-
  • алексей милер-
  • европа-
  • потребление

Понижението е едва 3,2%

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Световното потребление на газ през първото тримесечие на 2024 г. се е увеличило с повече от 40 милиарда кубически метра, основно благодарение на страните от Азиатско-тихоокеанския регион (АТР), а в Европа е спаднал с още 3,2%, се казва в изявление на газовия гигант "Газпром". Данните бяха изнесени след срещата между ръководителя на компанията Алексей Милер и президента на азербайджанската SOCAR Ровшан Наджаф в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

„Алексей Милер отбеляза, че според оценките на Газпром, Въз основа на официалната статистика през 2023 г. потреблението на газ в света се е увеличило с 15 милиарда кубически метра, а от началото на 2024 г. ръстът на потреблението се ускорява. В края на първото тримесечие на 2024 г. световното потребление на газ се е увеличило с над 40 милиарда кубически метра или с 3,5% спрямо същия период на миналата година“, се казва в доклада.

В същото време най-голямото увеличение от 20 милиарда кубически метра падна на страните от Азиатско-тихоокеанския регион. Лидер в потреблението на газ в региона е Китай, който осигурява две трети от увеличението през първото тримесечие. „Обемът на китайския пазар на природен газ вече надвишава общото ниво на потреблението му от всички страни на Европейския съюз“, отбелязва Газпром.

В същото време потреблението на газ в Европа продължава да пада, като през първото тримесечие е намаляло с 5 милиарда кубически метра. м, или с 3,2% спрямо същия период на 2023 г. Най-голям спад бележат най-големите европейски икономики – Германия, Великобритания и Италия.

"Увеличението на обемите на международна търговия с газ през първото тримесечие на 2024 г. възлиза на около 15 милиарда кубически метра. м (+4,8%) спрямо същия период на миналата година. Около 60% от увеличението на световната търговия с газ и повече от 80% от увеличението на търговията с газ по тръбопроводите са осигурени от Газпром, подчерта компанията.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини