Отидете към основна версия

2 727 19

Търговията с долари и евро в Русия остава, въпреки санкциите

  • русия-
  • валута-
  • санкции-
  • рубла-
  • евро-
  • долар

Всички спестявания в чуждестранна валута по сметки и депозити на граждани и фирми остават сигурни

Снимка: Shutterstock

Гражданите и компаниите могат да продължат да купуват и продават долари и евро чрез руски банки, въпреки новите санкции на САЩ, се казва в съобщение на уебсайта на Банката на Русия.

Още през 2022 г. регулаторът обяви разработването с участниците на пазара на сценарии за изчисляване на обменния курс на долара и еврото в случай на спиране на търговията на фондовата борса. По този начин, за да определи обменните курсове на долара и еврото спрямо рублата, Централната банка ще използва банкови извлечения и входяща информация от извънборсовата търговия.

Регулаторът подчерта още, че всички спестявания в чуждестранна валута по сметки и депозити на граждани и фирми остават сигурни. Освен това за депозити и сметки в долари и евро се запазва предишният режим за издаване на средства, установен от Централната банка.

Преди това Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу Московската борса. Националният сетълмент депозитар (НСД) и Националният клирингов център (НКЦ) (част от групата на Московската борса) също са включени в списъка със санкции. Московската борса във връзка със санкциите обяви, че от 13 юни няма да извършва търговия с долар и евро. На фондовия и паричния пазар, пазара на стандартизирани деривативни финансови инструменти (SDFI), търговията ще се извършва с всички инструменти, с изключение на инструментите със сетълмент в щатски долари и евро.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини