Отидете към основна версия

1 631 16

Украйна може да изпадне в неплатежоспособност до началото на август

  • украйна-
  • дълг-
  • мвф-
  • срок

Прогнозата е на The Economist

Снимка: Shutterstock

Украйна може да изпадне в неплатежоспособност още през август тази година, ако Киев не успее да постигне споразумение с частните кредитори за преструктуриране на дълга, съобщи The Economist.

През 2022 г. чуждестранните облигационери позволиха на Киев да спре плащанията по националния си дълг за период от 2 години, вярвайки, че през това време конфликтът между Украйна и Русия ще приключи. Говореше се за отлагане на плащания от публични и частни кредитори, равняващи се на 15% от БВП годишно (сега такива плащания ще станат вторият по големина държавен разход след отбраната). Мораториумът върху плащанията от частни притежатели на чуждестранни облигации, включително френската Amundi и американската Pimco, изтича на 1 август.

Де факто Киев има един месец, за да избегне неизпълнение. МВФ е заинтересован Украйна да преговаря за облекчаване на дълга, но сделка изглежда малко вероятна в оставащото време, отбелязва изданието и напомня, че по време на конфликта с Русия БВП на Украйна намаля с почти с 25%, а размерът на външния дълг достигна 94% от БВП. Западната подкрепа обаче идва главно под формата на военна помощ, а не в брой, и Киев „много скоро ще е изправен пред остър недостиг на пари“.

През май 2024 г. The Wall Street Journal съобщи, цитирайки хора, запознати с въпроса, че група чуждестранни кредитори планира да окаже натиск върху Украйна да започне отново да плаща лихви по държавния си дълг през 2025 г. Групата очаква Киев да възобнови плащанията в замяна на опрощаване на значителна част от непогасения държавен дълг.

Преговорите за преструктуриране на дълга в размер на 20 млрд. USD се проведоха през юни и не доведоха до резултат. Украинският министър на финансите Сергей Марченко предложи сделка на кредиторите, която ще намали текущата цена на дълга с 60%. Кредиторите определиха като разумни 22%.

Сдържаността на инвеститорите от частния сектор отразява не само финансовите перспективи на Украйна, отбелязва The Economist. Докато съюзниците на Киев и МВФ твърдят, че настоящото преструктуриране ще позволи на Украйна да се върне на финансовите пазари, след като конфликтът приключи, инвеститорите не са уверени, че този ден някога ще настъпи. По-скоро те смятат, че преструктурирането ще бъде първият от многото опити на съюзниците на Украйна да прехвърлят „финансовото бреме на войната и разходите за реконструкция от правителствата към частния сектор“.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.

Свързани новини