Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Юли, 2024 12:21 1 523 16

Украйна може да изпадне в неплатежоспособност до началото на август

  • украйна-
  • дълг-
  • мвф-
  • срок

Прогнозата е на The Economist

Украйна може да изпадне в неплатежоспособност до началото на август - 1
Снимка: Shutterstock

Украйна може да изпадне в неплатежоспособност още през август тази година, ако Киев не успее да постигне споразумение с частните кредитори за преструктуриране на дълга, съобщи The Economist.

През 2022 г. чуждестранните облигационери позволиха на Киев да спре плащанията по националния си дълг за период от 2 години, вярвайки, че през това време конфликтът между Украйна и Русия ще приключи. Говореше се за отлагане на плащания от публични и частни кредитори, равняващи се на 15% от БВП годишно (сега такива плащания ще станат вторият по големина държавен разход след отбраната). Мораториумът върху плащанията от частни притежатели на чуждестранни облигации, включително френската Amundi и американската Pimco, изтича на 1 август.

Де факто Киев има един месец, за да избегне неизпълнение. МВФ е заинтересован Украйна да преговаря за облекчаване на дълга, но сделка изглежда малко вероятна в оставащото време, отбелязва изданието и напомня, че по време на конфликта с Русия БВП на Украйна намаля с почти с 25%, а размерът на външния дълг достигна 94% от БВП. Западната подкрепа обаче идва главно под формата на военна помощ, а не в брой, и Киев „много скоро ще е изправен пред остър недостиг на пари“.

През май 2024 г. The Wall Street Journal съобщи, цитирайки хора, запознати с въпроса, че група чуждестранни кредитори планира да окаже натиск върху Украйна да започне отново да плаща лихви по държавния си дълг през 2025 г. Групата очаква Киев да възобнови плащанията в замяна на опрощаване на значителна част от непогасения държавен дълг.

Преговорите за преструктуриране на дълга в размер на 20 млрд. USD се проведоха през юни и не доведоха до резултат. Украинският министър на финансите Сергей Марченко предложи сделка на кредиторите, която ще намали текущата цена на дълга с 60%. Кредиторите определиха като разумни 22%.

Сдържаността на инвеститорите от частния сектор отразява не само финансовите перспективи на Украйна, отбелязва The Economist. Докато съюзниците на Киев и МВФ твърдят, че настоящото преструктуриране ще позволи на Украйна да се върне на финансовите пазари, след като конфликтът приключи, инвеститорите не са уверени, че този ден някога ще настъпи. По-скоро те смятат, че преструктурирането ще бъде първият от многото опити на съюзниците на Украйна да прехвърлят „финансовото бреме на войната и разходите за реконструкция от правителствата към частния сектор“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол от Криводол

    42 1 Отговор
    Няма страшно. Ние заедно с ЕС, ще им платим дълговете.
  • 2 Гориил

    39 1 Отговор
    Изхабили сте ресурси.Част от парите се крадат и индиректно се озовават в джобовете на членове на Европейския парламент и американски конгресмени.Животът в Европа стана досаден, скъп и неудобен. Чуждите туристи предизвикват гняв и омраза.

    Коментиран от #5

  • 3 Верно ли

    32 0 Отговор
    Ми да вземем да събираме от заплати, а? @@@@

    Коментиран от #13

  • 4 Макак така

    32 2 Отговор
    Проблемите при печатането на милиарди долари и евро без покритие, е че все пак китайското мастило е с пари.
  • 5 Русофилчо

    4 40 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Най-много се краде в русията. Те и затова нападат дригите - да ги окрадат.
  • 6 Талибан

    25 0 Отговор
    Аз мога ли да им пратя 2 заплати че булята е безработна и не може да прати нищо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дрън дрън та пляс

    30 0 Отговор
    Карат само на просия, винаги ще имат пари докато има идиоти да дават
  • 9 12343211

    17 0 Отговор
    Че тя си е неплатеноспособна ...,след заеми и продадени земи нищо не остава.
  • 10 Да,бе

    17 0 Отговор
    Те кредиторите на Украйна са неплатежоспособни,пък 404 не струва и колкото тоалетна хартия втора употреба...Тъй ще е на туй хоро.
  • 11 Мдааа

    16 0 Отговор
    ЕС налива, Зеления точи бездънна яма!
  • 12 Хора, Опомнете се!

    16 0 Отговор
    УСрайн@ е най- Кр@дливата и Престъпн@ измислена държава!
    Само ЕС и наля Триста Милиарда евро и пак ще изпадне в неплатежоспособност!
  • 13 ганю

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Верно ли":

    ха зрасти
    ще събираме за украйна на куково лято
    не ми дреме
  • 14 кредитори

    14 0 Отговор
    Кредиторите да пият една студена вода.
  • 15 Тома

    10 1 Отговор
    Той зеленият е изпродал цяла Украйна така че кредиторите нищо не губят.Даже са на кяр.
  • 16 Име

    1 0 Отговор
    Те са в неплатежност още от 2022-ра! Преструкториране означава дългова спирала.