Отидете към основна версия

1 282 10

Казахстан ще разработва нови газови залежи

  • казахстан-
  • газ-
  • добив-
  • касим - жормат токаев

Газопроводът Централна Азия - Център е с дължина 800 километра

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Властите на Казахстан планират да разработят нови газови находища с общ обем на добив от 1 млрд. куб.м на година. Това заяви президентът на републиката Касим-Жомарт Токаев на съвместно заседание на камарите на парламента.

"Миналата година започна експлоатацията на редица газови находища, а също така се планира разработването на нови такива с общ обем на добив от 1 млрд. куб.м на година. Въпреки това, преди пълното въвеждане в експлоатация на тези проекти, е необходимо рационално да се разпределят доставките на газ за вътрешния пазар и да се възприеме балансиран подход към прехвърлянето на топлоелектрическите централи и битовите потребители от въглища към газ“, каза той.

Модернизацията на участъци от газопровода Централна Азия - Център е завършена в рекордно кратки срокове. Дължината на съоръжението е над 800 км. Необходимо е разширяване на капацитета и диверсификация на маршрутите за транспортиране на газ. „Една от основните задачи на правителството остава осигуряването на газ за населението и икономиката. Правителството е инструктирано да ускори изграждането на газопреработвателни заводи в Жанаозен, Кашаган и Карачаганак. Това е приоритетна задача“, отбеляза лидерът на страната.

Токаев подчерта още, че за успешното развитие на индустрията е необходимо във възможно най-кратки срокове да се въведат ефективни стимули, насочени към осигуряване на възвращаемост на инвестициите, включително осигуряване на адекватни тарифи и цени на едро. „Подобни условия са изключително важни за нови инвестиции в проучването на газ. В противен случай е просто невъзможно да осигурим на икономиката достатъчни количества газ“, обясни Токаев.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.

Свързани новини