2 Септември, 2024 11:11 1 259 10

Казахстан ще разработва нови газови залежи

  • казахстан-
  • газ-
  • добив-
  • касим - жормат токаев

Газопроводът Централна Азия - Център е с дължина 800 километра

Казахстан ще разработва нови газови залежи  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Властите на Казахстан планират да разработят нови газови находища с общ обем на добив от 1 млрд. куб.м на година. Това заяви президентът на републиката Касим-Жомарт Токаев на съвместно заседание на камарите на парламента.

"Миналата година започна експлоатацията на редица газови находища, а също така се планира разработването на нови такива с общ обем на добив от 1 млрд. куб.м на година. Въпреки това, преди пълното въвеждане в експлоатация на тези проекти, е необходимо рационално да се разпределят доставките на газ за вътрешния пазар и да се възприеме балансиран подход към прехвърлянето на топлоелектрическите централи и битовите потребители от въглища към газ“, каза той.

Модернизацията на участъци от газопровода Централна Азия - Център е завършена в рекордно кратки срокове. Дължината на съоръжението е над 800 км. Необходимо е разширяване на капацитета и диверсификация на маршрутите за транспортиране на газ. „Една от основните задачи на правителството остава осигуряването на газ за населението и икономиката. Правителството е инструктирано да ускори изграждането на газопреработвателни заводи в Жанаозен, Кашаган и Карачаганак. Това е приоритетна задача“, отбеляза лидерът на страната.

Токаев подчерта още, че за успешното развитие на индустрията е необходимо във възможно най-кратки срокове да се въведат ефективни стимули, насочени към осигуряване на възвращаемост на инвестициите, включително осигуряване на адекватни тарифи и цени на едро. „Подобни условия са изключително важни за нови инвестиции в проучването на газ. В противен случай е просто невъзможно да осигурим на икономиката достатъчни количества газ“, обясни Токаев.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хе хе

    0 1 Отговор
    А дали започнаха изграждането на 26те Гигавата АЕЦове от новината от миналата седмица?

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "хе хе":

    Ще ти изстине усмивката като прочетеш , че договора на Расатом за закупуване на уран няма да се подновява и същия ще бъде изкупен от Китай или Южна Корея срещу строежа на нови централи !! Щото същия Росатом няма достатъчно свой добив дори за половината централи в Раша , да не говорим за друго !! И то ако НАПЪЛНО се преустанови ползването за атомни бомби , щото за ужас на русолюбците те имат срок за годност и той е изтекъл отдавна за над 70 % от тези от съветско време , а нови след това се броят на пръсти !!
  • 3 Неразбирам

    1 1 Отговор
    на какво се смеете, България, ще изчезне до 20 години, и физически и като етнос.

    Коментиран от #5, #7

  • 4 гост

    0 0 Отговор
    Нещо пак сте превели като с атомните централи , то не било 27 гигавата централи , а 27 гигаватЧАСА годишно !! Което е разлика от небето до земята !! За 1 млд куб газ годишно не могат да си платят дори тръбите , дето ще прокарат до тези находища , да не говорим тецове да минават на газ !! Да не би пак да объркахте ,че е не за година , а на ден ??!!

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Неразбирам":

    Единственото , което ще изчезне от България до 20 години ще са руските подлоги , ама изцяло и напълно !! И повече няма да позволим и да си помислят да се появяват тук !!
  • 6 уйко калеко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Съгласен съм с теб.Нашите журналя дори не могат да преписват правилно.За 1милиард кубични метра добив на газ годишно не могат си изплатят сондирането за 5 години напред.
  • 7 оня с коня

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Неразбирам":

    Хубо прогнозираш изчезването на БГ И като Етнос,И като територия,но не посочваш Размера на ДУПКАТА който ще се образува.Ама уточнявайте ги тия неща за да не паднем по невнимание в нея бе,защото така оставаме Неосведомени,почваме да предполагаме и гадаем,а оттам и да грешим естествено!
  • 8 Центаджийте

    0 0 Отговор
    пак наскачаха и започнаха да защитават рая дето настъпи тука.

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Центаджийте":

    Ако искаш да кажеш , че за такива като теб е настъпил ада , това е най-хубавата новина , която може да съществува !!! Дано по-бързо не го преживеете и се изнесете в "райската" ви матушка !! Няма да липсвате на никого никога !
  • 10 МУТРАФЛНОВА КОМАНДВА ВСИЧКО В ЗАДУНАЙСКА

    0 0 Отговор
    мутрафонова командва всичко в задунайская губерния.с лава на всички росси докрак!!!...