Отидете към основна версия

567 8

САЩ ограничават износа на AI чипове

  • ai-
  • чип-
  • сащ-
  • ограничения-
  • износ

Става дума за чипове произведени от Nvidia, AMD и други американски компании

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Администрацията на САЩ обмисля ограничаване на продажбите в определени страни на чипове за използване на технологии за изкуствен интелект (AI), произведени от Nvidia, AMD и други американски компании, съобщи аг. Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Според тях, новият подход може да установи ограничения върху издаването на лицензи за износ по отношение на определени държави „в интерес на националната сигурност“ на САЩ. Източници на агенцията отбелязват, че текущото обсъждане на този въпрос от страна на американските власти е фокусирано върху страните от Персийския залив, в чиито столици напоследък се наблюдава „увеличаване на интереса към AI центровете за данни“ и има достатъчно средства за финансиране на такива проекти.

Дискусиите за възможни ограничения са на ранен етап. Агенцията отбелязва, че създаването им ще затегне вече въведените от САЩ мерки, насочени към ограничаване на развитието на AI в Китай. Бюрото по промишленост и сигурност на Министерството на търговията на САЩ от своя страна отказа коментар по тази тема в отговор на запитване на агенцията.

През 2023 г. Министерството на търговията на САЩ въведе ограничения върху износа на чипове, оборудване за тяхното производство и модерни полупроводници в повечето страни от Близкия изток. Агенцията изисква компаниите да получат специални лицензи, които позволяват доставката на определени стоки в региона на Близкия изток. Това решение беше взето поради опасенията на САЩ относно Китай, който уж може да получи достъп до най-новите технологии чрез трети страни и да ги използва за военни цели.

Изнесените чипове са микропроцесори, предназначени да ускорят работата на AI системи. Те се използват за обработка на големи количества данни и извършване на сложни изчисления. AI ускорителите се произвеждат от технологични гиганти като Nvidia, AMD и Intel. ОАЕ и Саудитска Арабия се борят за регионално лидерство в ИИ, за да използват технологията, за да преодолеят зависимостта на своите икономики от петрола. Длъжностни лица от двете страни по-рано казаха, че гледат на САЩ като на ключов партньор в постигането на техните цели.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини